Clicky


Pascal de Baar: 'Navigeren is een apart kunstje'

Pascal de Baar: 'Navigeren is een apart kunstje'
15-04-2017 23:05 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AGADIR - Langzaamaan loopt Place Al Amal, het grote plein in hartje Agadir waar de keuringen voor de Morocco Desert Challenge zijn, vol met deelnemers. Vandaag en morgen moet iedereen de stempeltjes halen en de voertuigen laten keuren, om maandagochtend in alle vroegte te mogen beginnen aan de eerste van zeven etappes. Op het plein peilden we de stemming bij een aantal deelnemers.

Het is even wennen om de naam van Pascal de Baar te zien staan op de plaats van de navigator naast Eimbert Timmermans in een DAF. De afgelopen jaren reed De Baar immers zelf met een Renault. Vorig jaar won hij daarmee een etappe in de Dakar en dit jaar reed hij tot de voorlaatste dag op de vijfde plaats.

“Mijn truck wordt op dit moment helemaal opnieuw opgebouwd. Daarom kon ik zelf niet meedoen. Maar toen Eimbert vroeg of ik zin had om mee te gaan als navigator bij hem in zijn nieuwe truck, dacht ik: waarom niet? Ik kan wel navigeren, als motorrijder, en heb het altijd netjes bijgehouden."

“Ik zie het als een mogelijkheid om mezelf te blijven ontwikkelen en mijn skills te onderhouden. Om te blijven groeien en beter te presteren als rijder moet je ook andere automatismen blijven ontwikkelen. Navigeren is een apart kunstje. Het gaat erom dat je leert begrijpen hoe de maker van het roadbook denkt, zodat je de instinkers eruit kunt pikken en niet in de val trapt. Een goede navigator is heel belangrijk. Ik vind het vooral ook leuk om het eens van deze kant te doen en als ik Eimbert kan helpen met het verbeteren van zijn truck, doe ik dat ook graag. Het is een mooi ding en kleine dingen zoals een vering iets anders afstellen, kunnen al veel betekenen.”

Gert Huzink: “De kater wegspoelen met een fijne rally”

De Dakar was al snel voorbij voor Gert Huzink, toen hij zijn truck dusdanig beschadigde dat hij niet verder kon. Meedoen aan de Morocco Desert Challenge dient daarom meerdere doelen voor Huzink: “In de eerste plaats de kater van de Dakar wegspoelen met een fijne rally. Ik ben blij dat we er weer bij zijn en dat de Renault er weer goed bij staat. We willen met een schone lei verder?”

Huzink deed al eerder mee in de toenmalige Libya Rally en won die ook. Dat zal nu geen vanzelfsprekendheid zijn, realiseert hij zich. “Het is een sterk veld, met een aantal snelle jongens en een snelle dame voorin. Natuurlijk willen we meedoen voor de knikkers, maar ik wil vooral kilometers maken en ervaring opdoen. Winnen zou leuk zijn, maar met het koppie rijden en plezier hebben zijn belangrijker.”