Transport Online - Werknemers dc's Jumbo mogen van rechter doorstaken

Werknemers dc's Jumbo mogen van rechter doorstaken

Werknemers dc's Jumbo mogen van rechter doorstaken
13-04-2017 17:18 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE] | ANP

UTRECHT - Vanmiddag oordeelde de rechtbank Utrecht dat de acties en stakingen van de werknemers in de distributiecentra van Jumbo onverkort door mogen gaan. Jumbo wilde via een kort geding de stakingen laten verbieden. ‘En dat is dus niet gelukt’, reageren vakbonden FNV Handel en CNV Vakmensen verheugd. "Dit is een overwinning van de werknemers. Zij hebben laten zien dat ze bereid zijn om te vechten voor een goede cao en de rechter geeft hun gelijk."

Stakingsrecht is grondrecht van werknemers

Volgens de bonden bevestigt dit vonnis nogmaals dat stakingsrecht een grondrecht is, dat slechts in uitzonderlijke gevallen mag worden beperkt. "Jumbo stapte naar de rechter vanuit een ijdele hoop dat de rechter een oordeel zou vellen over de inhoud van het cao-conflict. Ook hier was de rechter klip en klaar over: de sociale partners gaan over het inhoudelijk aspect, daar heeft de rechtbank geen oordeel over."

Distributiecentrumwerknemers gaan door met staken

Het vonnis werd met applaus en gejuich ontvangen door de stakers die in de zaal zaten. Circa 250 stakende Jumbo-werknemers waren naar de rechtbank in Utrecht afgereisd om het kort geding bij te wonen. Een groot deel stond buiten te wachten tot het kort geding was afgelopen. De staking van de werknemers van de Jumbo-distributiecentra gaat de komende dagen gewoon door tot er een cao-akkoord ligt.

De acties kunnen op afzienbare termijn leiden tot lege schappen in de winkels. Dinsdag en woensdag kon Jumbo nog grotendeels interen op de reserves, maar bij voortzetting van de acties gaan de klanten het wel merken, zo stelde de advocaat van Jumbo.

De schade door de acties was tot donderdag volgens Jumbo al een half miljoen euro. Dat bedrag zou verder kunnen oplopen tot 2 miljoen euro tijdens de gehele paasperiode. Daarnaast zou er ook forse immateriële schade en schade voor franchisenemers van Jumbo zijn.

Of die dreigende schade reden is om een nieuw cao-voorstel te doen richting de bonden, kon een woordvoerster van Jumbo niet direct zeggen. "Wij zijn teleurgesteld door de uitspraak en beraden ons op vervolgstappen." De bonden gaven in een verklaring aan de stakingen door te zetten tot op hun eisen wordt ingegaan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,678
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions