Clicky


Havencontroleurs leggen opnieuw werk neer

Havencontroleurs leggen opnieuw werk neer
13-04-2017 17:16 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De avonddienst van de havencontroleurs in de havens van Rotterdam en Amsterdam legt vandaag het werk neer voor een goede cao. Dit betekent dat ook schepen niet geladen en gelost kunnen worden, waardoor het productieproces vertraging oploopt.

Sinds afgelopen vrijdag wordt al actie gevoerd. Afgelopen dinsdag hebben de dagdienstmedewerkers het werk neergelegd, nu legt de avonddienst het werk neer.

Bij één bedrijf, Schutter, is inmiddels onder druk van de acties een onderhandelingsresultaat bereikt. Asmae Hajjari, bestuurder FNV Havens: "Het kan dus wel, een fatsoenlijke cao voor de controleurs. Hieruit blijkt al dat de eisen van de werknemers helemaal niet onredelijk zijn, zoals de andere werkgevers ons willen doen geloven. Dus: nu de rest van de bedrijven nog."

De druk op de bedrijven Peterson, SGS, Henry Bath en HD Cotterell wordt nu opgevoerd. Zij zijn nog niet akkoord met de eisen van de controleurs. FNV Havens roept deze werkgevers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de afspraken die met Schutter zijn gemaakt ook met FNV Havens te maken.

Het onderhandelingsresultaat bij Schutter betekent een driejarige cao met, naast een automatische prijscompensatie, een extra loonsverhoging van 1,5% per 1 januari 2016 en 1% per 1 januari 2018. Daarnaast besteedt de werkgever in totaal 1100 euro per werknemer aan loopbaanontwikkeling. Ook zijn er afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid van de controleurs. De flexdiensten zijn helemaal van tafel.

Woede

Juist met het voorstel voor deze flexdiensten hebben de werkgevers zich de woede van de controleurs op de hals gehaald. Hajjari: "Als het aan de werkgevers ligt, moeten ze 12 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar zijn voor werk. Tussen 6:00 en 18:00 uur kun je door de werkgever worden opgeroepen. Dat betekent een enorme onzekerheid en volledige afhankelijkheid van de willekeur van de baas. Dat gaat wat ons betreft veel te ver."

Havencontroleurs eisen terecht goede afspraken over loon en duurzame inzetbaarheid, zonder dat de werkgever daar een chantagetruc voor inzet.

De eisen van werknemers zijn onder meer een verlenging van de huidige cao van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2018. Een loonsverhoging van 4,5 procent over de periode 2016 tot en met 2018 (1,5% per jaar) en afspraken over duurzame inzetbaarheid van de havencontroleurs.

Onder de cao voor de havencontrolebedrijven (cao Verocog) vallen controleurs die werken bij de bedrijven: HD Cotterell, SGS Nederland, Henry Bath, Peterson’s Havenbedrijf en Schutter Havenbedrijf.