Schippers: partijen stevig in onderhandeling

Schippers: partijen stevig in onderhandeling
12-04-2017 20:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De vier partijen die samen een kabinet proberen te vormen, zijn op een aantal onderwerpen al "stevig in onderhandeling''. Dat heeft informateur Edith Schippers woensdag gezegd.

Volgens haar bestaat het beeld dat de onderhandelaars verkennend bezig zijn. Maar op een aantal onderwerpen zijn de partijen "al een aantal stappen verder'', aldus Schippers.

VVD, CDA, D66 en GroenLinks spraken woensdag met elkaar over veiligheid. Ook zijn er deze week gesprekken geweest over onder meer zorg, defensie, klimaat ontwikkelingssamenwerking en buitenlands beleid. "Hoe vaker dat op een agenda komt, hoe dieper je in zo'n onderwerp gaat en hoe meer het onderhandelen is.''

De onderhandelingen gaan volgende week dinsdag verder. Donderdag wordt er niet gesproken, omdat de moeder van Jesse Klaver (GroenLinks) ernstig ziek is. Klaver verliet eerder op de dag de onderhandelingen. Hij is vervangen door Bram van Ojik.

Omdat er al stevig wordt onderhandeld, is het volgens de informateur "ook echt wel belangrijk dat je je team compleet hebt om die onderhandelingen goed te voeren''.

Schippers zei dat de sfeer "heel goed'' is, maar dat niet alles heel gemakkelijk gaat. "Dit is niet zomaar geregeld. Dit gaat echt nog wel even duren.''

Volgens haar proberen de vier partijen "oprecht'' met elkaar tot een regeerakkoord te komen. "Dat knettert, want het zijn hele verschillende partijen. En of het uiteindelijk gaat lukken, dat moeten we zien.'' Maar als er geen vertrouwen was, dan zou Schippers naar eigen zeggen meteen adviseren om ermee te stoppen.

Eerder op de dag werden de partijen bijgepraat over internationale veiligheid en samenwerking. Zij spraken met de bazen van het leger, de inlichtingendiensten AIVD en MIVD en een topambtenaar van Buitenlandse Zaken.

Zowel Alexander Pechtold (D66) als Bram van Ojik gaf aan dat een volgend kabinet meer geld voor Defensie zal moeten uittrekken. Toen Van Ojik naar de onderhandelingen liep was bij hem onbedoeld een document van Defensie zichtbaar. "Echt vervelend" als je zoiets overkomt, maar het is ons allemaal weleens of bijna overkomen, zei Schippers.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,783
Diesel1,473

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden