Clicky

 
Transport Online - FNV-leden bij Transavia krijgen zes vrije dagen terug

FNV-leden bij Transavia krijgen zes vrije dagen terug

FNV-leden bij Transavia krijgen zes vrije dagen terug
11-04-2017 13:57 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Alle ruim 80 grondmedewerkers bij Transavia die lid zijn van de FNV krijgen, met terugwerkende kracht, 6 vrije dagen terug. "We hebben op alle punten gelijk gekregen van de rechter", zegt een opgetogen Zakaria Boufangacha, bestuurder FNV Luchtvaart.

Boufangacha: "FNV-leden bij Transavia zijn volgens de rechter niet gebonden aan de cao die de luchtvaartmaatschappij met andere bonden had afgesproken. Het loont om lid te zijn van de FNV."

Cao zonder de FNV

Eind 2015 sloot Transavia met de vakbonden CNV, de Unie en de bond voor luchtvaarttechnici NVLT een nieuwe cao af voor de grondmedewerkers. De FNV tekende als enige bond niet, omdat het weigerde akkoord te gaan met verslechteringen zonder nut en noodzaak.

Boufangacha: "Zeker niet na jaren van loonmatiging en in een tijd dat collega’s te horen krijgen dat ze hun baan verliezen. De rechter geeft ons nu gelijk dat deze cao 2013-2016 nooit van toepassing is geweest op FNV-leden. Hierdoor krijgen onze leden zes vrije dagen per jaar weer terug."

Gevolgen voor andere sectoren

Het is niet voor het eerst dat werkgevers en vakbonden zonder de FNV een cao afsluiten met verslechteringen voor het personeel. Het is wel nieuw dat de FNV-leden niet gebonden zijn aan deze verslechteringen. De rechter oordeelde dat in het geval van het Transavia grondpersoneel de andere vakbonden niet voldoende representatief zijn om namens de FNV-leden een cao af te sluiten.

Boufangacha: "Een bijzondere uitspraak dus die belangrijk is voor andere sectoren waar cao’s worden afgesloten met verslechteringen zonder de FNV."

Zo werd onlangs nog de schilders-cao afgesproken met niet-representatieve bonden en zonder de FNV.

Kleinere bonden niet representatief

De rechter oordeelde dat de FNV-leden erop mogen vertrouwen dat hun vakbond de cao voor hen afsluit. De twee kleinere bonden zijn volgens de rechter niet representatief om cao-afspraken te kunnen maken namens de leden van de FNV, dat veruit de grootste vakbond is bij Transavia. En de categoriale bond NVLT is niet representatief voor alle grondmedewerkers, omdat alleen luchtvaarttechnici daarvan lid kunnen worden. De oude cao die wel door de FNV is afgesloten, blijft onverminderd van toepassing op de leden van FNV.

Boufangacha: "Een actie en een petitie met 300 handtekeningen waren aan dovemansoren gericht. Maar gelukkig hebben we het er niet bij gelaten en hebben we de gang naar de rechter gemaakt. Na een lange strijd is er eindelijk erkenning voor onze leden."

Cao-onderhandelingen

De afgelopen periode was FNV niet welkom bij het periodiek overleg tussen Transavia en de vakbonden. Inmiddels zijn er nieuwe cao-onderhandelingen gestart bij Transavia, waaraan ook de FNV weer deelneemt.

Foto's

  • Transavia - PH-XRY
    Transavia - PH-XRY
  • Transavia PH-HZJ
    Transavia PH-HZJ
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden