Clicky


Vermilion moet stoppen met gaswinning Langezwaag

Vermilion moet stoppen met gaswinning Langezwaag
11-04-2017 11:42 | Binnenland | auteur ANP

LANGEZWAAG - Gaswinningsbedrijf Vermilion moet uiterlijk dinsdag stoppen met het winnen van gas uit een put in Langezwaag. Doet Vermilion dat niet, dan gaat een dwangsom lopen van 0,50 eurocent per kubieke meter gas, met een maximum van 10 miljoen euro. De dwangsom is opgelegd door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Volgens het SodM heeft Vermilion op 24 november vorig jaar toestemming gevraagd voor de gaswinning aan het ministerie van Economische Zaken.Voordat die toestemming er was, nam Vermilion de put in het gasveld Langezwaag onder Heerenveen al in gebruik. Om gas te winnen is een goedgekeurd winningsplan nodig. En dat was er volgens het SodM nog niet.

Inmiddels heeft Vermilion een gewijzigd winningsplan ingediend, dat positief is beoordeeld. De risico's voor bodembeweging zijn verwaarloosbaar, vindt het staatstoezicht.

Maar hiermee heeft het gaswinningsbedrijf nog geen groen licht voor de put in Langezwaag.

Sinds 1 januari geldt de nieuwe Mijnbouwwet en daarin is geregeld dat ook decentrale overheden advies mogen geven. Onder meer provincies, gemeenten, het waterschap en de Mijnraad moeten hun adviezen nog geven. Aan de hand daarvan kan demissionair minister Henk Kamp van Economische zaken al dan niet instemmen met het winningsplan.

Zolang die instemming er niet is, mag Vermilion geen gas winnen uit de put in Langezwaag.