Clicky


Pon wil fietsenproducent Accell overnemen

Pon wil fietsenproducent Accell overnemen
11-04-2017 11:36 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Fietsenproducent Accell Group heeft een overnamebod ontvangen van handelsbedrijf Pon. Dat maakte het beursgenoteerde moederbedrijf van merken als Sparta, Batavus en Koga dinsdag bekend, naar aanleiding van geruchten in de markt.

Pon biedt 32,72 euro per aandeel Accell, in contanten. Dat is bijna een kwart meer dan de slotkoers van Accell op maandag. Op basis van het totaal aantal uitstaande aandelen komt de overnameprijs daarmee overeen met ongeveer 846 miljoen euro.

Door de overname ontstaat volgens Pon het grootste fietsenbedrijf ter wereld. Pon is met tien fietsenmerken actief in onder meer Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, China en Australië. In totaal verwacht de onderneming dit jaar zo'n 800.000 fietsen te verkopen, voor ongeveer 700 miljoen euro.

Accell haalde vorig jaar voor het eerst een omzet van meer dan 1 miljard euro en wil die in de komende vijf jaar opvoeren naar 1,5 miljard euro. Om die sterke groei te bewerkstelligen richt het bedrijf zich vooral op duurdere modellen, zoals elektrische fietsen en 'connected bikes'.

Beide bedrijven voeren verkennende gesprekken, waarvan de uitkomsten volgens Accell nog niet vaststaan. Het bestuur en de commissarissen van het fietsenbedrijf bestuderen het bod en houden daarbij naar eigen zeggen rekening met alle belanghebbenden bij het bedrijf.

Pon is voornamelijk bekend als belangrijke importeur en verkoper van auto's. Daarnaast bezit de onderneming, die ook actief is in onder meer de scheepvaart en de energievoorziening, een aantal bekende fietsmerken als Gazelle, Union en Cervélo.