Clicky


GEODIS introduceert exoskelet voor magazijnmedewerkers

GEODIS introduceert exoskelet voor magazijnmedewerkers
11-04-2017 11:22 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

VENLO - GEODIS is gestart met het gebruik van exoskeletten om de rug van de medewerkers te ondersteunen en te beschermen tijdens hun werkzaamheden in het magazijn in Venlo. Medewerkers dragen de exoskeletten - een extern soort brace – voor ondersteuning in de onderrug als zij objecten optillen en dragen tijdens hun werkzaamheden.

Wanneer een medewerker voorover buigt, duwt het veersysteem terug zodat de belasting van de onderrug wordt gereduceerd met 40 procent. “Medewerkers zijn fitter na een lange werkdag dankzij deze skeletten", zegt Sjors van Enckevort, sitemanager Contract Logistics bij GEODIS in Venlo.

Het gebruik van dergelijke hulpmiddelen wordt steeds belangrijker in de logistieke sector. Gezondheid en veiligheid vormen de kern van de bedrijfsfilosofie van GEODIS. Op de locatie in Venlo profiteren medewerkers die meer dan 4.000 kilogram per dag tillen van de rugondersteuning die het exoskelet biedt tijdens hun werkzaamheden. Hier dragen momenteel drie medewerkers een gepersonaliseerde exoskelet tijdens hun werk in het distributiecentrum.

Terwijl het exoskelet rugklachten voorkomt, blijft het bedrijf onderzoek doen naar verdere mogelijkheden. Het type exoskelet dat nu wordt gebruikt is ‘passief’. Dit houdt in dat het skelet de bewegingen van de gebruiker volgt en de druk verplaatst zonder bewegingen af te remmen. Nu is er steeds meer aandacht voor de ontwikkeling van een ‘actief’ exoskelet. Deze zou ook het gewicht dat door de armen wordt getild kunnen reduceren.

GEODIS ziet groot belang in de adoptie van dergelijke hulpmiddelen en volgt de ontwikkelingen op dit gebied erg nauw. “Als een verantwoordelijke werkgever besteedt GEODIS specifieke aandacht aan de gezondheid van haar medewerkers. Wij hechten veel waarde aan dit soort innovatie. Afhankelijk van de resultaten van hun prestaties in Venlo, zijn we van plan om ze in de toekomst op grotere schaal in te zetten binnen ons netwerk’’, aldus Laurent Parat, EVP Contract Logistics bij GEODIS.