Clicky

 
Transport Online - Eerste landelijke stakingsdag Jumbo distributiecentra een feit

Eerste landelijke stakingsdag Jumbo distributiecentra een feit

Eerste landelijke stakingsdag Jumbo distributiecentra een feit
11-04-2017 10:12 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

VEGHEL - Vandaag, dinsdag 11 april, is de eerste landelijke stakingsdag van de werknemers van de Jumbo-distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden. Een paar honderd werknemers lopen vanaf 10.00 uur vanaf de Markt in Veghel naar het Jumbo-hoofdkantoor aan de Rijksweg 15 in Veghel.

"We gaan persoonlijk langs en nogmaals vertellen welke afspraken we in onze cao willen hebben", zegt Grzegorz Graduszewski voorzitter van de FNV kadergroep Raalte en allround medewerker in het distributiecentrum (DC) Raalte.

Acties verharden

Na een week stiptheidsacties waarbij de DC-werknemers strikt volgens de arboregels werkten, leggen de werknemers vandag voor het eerst het werk volledig neer. Dit betekent dat er geen vrachtwagens bij de DC’s worden geladen of gelost. Graduszewski: "De winkels worden dus niet meer bevoorraad en dit zal snel merkbaar zijn. Wat ons betreft heeft Jumbo het aan zichzelf te wijten. Onze eisen zijn helder: verlaging van de werkdruk door meer echte banen en 2,5% loonsverhoging."

Nú een cao

Debbie van Leiden van FNV Handel: "De DC-werkers zijn echt laaiend. Ze accepteren de mitsen en maren van Jumbo niet. Ze willen nú een cao met afspraken om de werkdruk structureel te verlagen door meer echte, vaste banen voor tijdelijke krachten. En ze willen ook in hun eigen portemonnee voelen dat het buitengewoon goed gaat met Jumbo. De 1,5% loonsverhoging die Jumbo-topman Frits van Eerd eenzijdig doorvoert zien ze als een extraatje bovenop de looneis van 2,5%."

Strijdbare werknemers in distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn

Afgelopen vrijdagmiddag verliep ook het ultimatum van FNV Handel voor een goede cao voor de Albert Heijn-distributiecentra. Van Leiden: "Ook deze collega’s willen meer koopkracht en behoud van echte banen. Maar zowel Jumbo als Albert Heijn laten zich leiden door omzet en winst. Ze lijken te kiezen voor een race naar beneden waarin inkomens- en werkzekerheid voor de medewerkers geen plek hebben."

De cao voor de distributiecentra van Jumbo liep op 1 april af. Jumbo heeft distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden. Bij de distributiecentra werken in totaal circa 3.000 mensen waarvan ruim 2.000 op tijdelijke contracten of als uitzendkracht.

Foto's

  • J.Roeland
    Simon Loos
  • J.Roeland
    Euser

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats