ITF maakt filmpje over uitbuiting IKEA chauffeurs

ITF maakt filmpje over uitbuiting IKEA chauffeurs [+video]
10-04-2017 16:39 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Vandaag is de film ‘Exploïted Trückdriväer’ in première gegaan. Het laat zien hoe IKEA haar transporten uitbesteed, wegkijkt van haar verantwoordelijkheid en welke gevolgen dit heeft voor de chauffeurs.

Het filmpje is gemaakt door ITF (International Transportworkers Federation), de internationale transportbond.

Sociaal economische criminaliteit

Hoe het mechanisme van schijnconstructies en uitbuiting in de praktijk in zijn werk gaat, is ook goed te zien bij het Nederlandse voorbeeld van Brinkman Trans Holland uit Emmen dat planten voor IKEA naar Scandinavië en Engeland vervoert. FNV won in februari een rechtszaak tegen het bedrijf over het niet naleven van de cao en de rij- en rusttijdenwet. Kort na dit vonnis startte een kantoormedewerker van Brinkman een nieuw bedrijf in Polen met als doel onder het vonnis van de rechter uit te komen.

IKEA is als opdrachtgever verantwoordelijk

Edwin Atema van FNV - Stichting VNB: "En dit is precies waarom IKEA als opdrachtgever haar verantwoordelijkheid moet nemen en dit een halt moet toeroepen. Zodat er een eind komt aan deze sociaal economische criminaliteit. We kunnen de verschillende transportbedrijven aanklagen, maar uiteindelijk is IKEA als opdrachtgever eindverantwoordelijk. Met dit filmpje herinneren de Europese vakbonden IKEA daar weer aan. Ook afgelopen weekend sprak de FNV met tientallen IKEA-chauffeurs die vertelden dat ze zich als een hond behandeld voelen en worden uitgebuit."

Europese samenwerking tegen IKEA

In België en Zweden staan vakbondsleden vandaag bij winkels om de IKEA-klanten op de hoogte te stellen. Zolang er niet echt gewerkt wordt aan constructieve en fundamentele oplossingen blijven vakbonden in internationaal verband met de ITF onderzoek doen naar de transporten bij IKEA.

Stop de race naar beneden

In het wegtransport zijn niet alleen problemen met IKEA. Afgelopen week nog moest Schravemaker Transport uit Beverwijk € 250.000 nabetalen aan haar chauffeurs, na een nalevingsprocedure van de FNV omdat het bedrijf de cao niet naleeft. 

Op 16 mei zal het gerechtshof in Den Bosch definitief uitspraak doen in de zaak van FNV tegen Van den Bosch Transporten uit Erp over de inzet van Hongaarse chauffeurs en concurrentievervalsing. De FNV won de zaak eerder, maar het transportbedrijf ging in hoger beroep.

Morgen verhoort de FNV een aantal werknemers van Koninklijke Rotra uit Doesburg onder ede over de inzet van Roemeense chauffeurs. Bij hetzelfde bedrijf loopt ook een procedure over het niet uitbetalen van alle gewerkte uren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden