Transport Online - 'Geld overledenen zonder erfgenaam naar Rijk',

'Geld overledenen zonder erfgenaam naar Rijk',

'Geld overledenen zonder erfgenaam naar Rijk',
08-04-2017 20:16 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Als het aan demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ligt, komt spaargeld van overledenen die geen erfgenamen hebben in de Rijkskas terecht. De Staat probeert dan alsnog om eventuele nabestaanden op te sporen. Banken en verzekeraars mogen het geld nu houden als zich geen nabestaanden of andere erfgenamen melden.

Jaarlijks overlijden in Nederland honderden mensen zonder dat iemand aanspraak maakt op de nalatenschap. Dat aantal neemt gestaag toe: ging het in 2015 om 731 zaken, vorig jaar waren het er 816. Het gaat vermoedelijk om tientallen miljoenen euro's.

Een onbeheerde nalatenschap wordt soms afgehandeld door het Rijksvastgoedbedrijf, zei een woordvoerder van het ministerie naar aanleiding van een bericht zaterdag in het AD. Plasterk wil dat banken en verzekeraars hun slapende tegoeden altijd gaan aanmelden bij, of overdragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. Hij roept financiële instellingen op een voorbeeld te nemen aan de Volksbank. Dat moederbedrijf van SNS, ASN Bank en RegioBank vroeg het vastgoedbedrijf eerder dit jaar om onbeheerde nalatenschappen namens de overheid te beheren.

"Het Rijksvastgoedbedrijf heeft toegang tot systemen als de gemeentelijke basisadminstratie en kan daarmee actief op zoek naar nabestaanden", aldus de woordvoerder van Plasterk.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) doet zelf onderzoek naar slapende tegoeden. "Als iemand wil weten of de overledene nog ergens een onbekende bank- of spaarrekening heeft, doen we een rondje langs onze leden, dat zijn vrijwel alle banken in Nederland'', aldus een woordvoerder. "Vinden we een rekening dan brengen we de bank en de mogelijke erfgenaam met elkaar in contact.''

Het Verbond van Verzekeraars voelt meer voor een andere aanpak. 'De problemen die financiële instellingen ondervinden om rechthebbenden op te sporen, zouden grotendeels opgelost worden als de gemeentelijke basisadminstratie kon worden geraadpleegd. Verzoeken daartoe zijn tot nu toe echter niet gehonoreerd." De verzekeraars zien liever dat tegoeden worden uitgekeerd aan rechthebbenden en niet worden overgemaakt naar de staatskas om daar beheerd te worden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,652
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions