Clicky


Burgemeester sluit supportershome FC Twente

Burgemeester sluit supportershome FC Twente
07-04-2017 10:45 | Binnenland | auteur ANP

ENSCHEDE - Het supportershome van FC Twente wordt gesloten wegens handel in drugs. Dat maakte burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede bekend tijdens een persconferentie. De voorbereidingen voor sluiting zijn in gang gezet, aldus de burgemeester. In 2006 moest het supportershome in het toenmalige Arke-stadion in Enschede ook al eens dicht.

Van Veldhuizen gaf vrijdag een toelichting op de inval, donderdagavond, in het supportershome van VakP tijdens de wedstrijd FC Twente - PSV (2-2). Hij zei "geen andere mogelijkheden'' te hebben gezien dan een politieactie tijdens de wedstrijd. "Anders nemen anderen het (stadion) echt over.'' Hij erkende wel dat de operatie niet vlekkeloos was verlopen.

De actie hield verband met georganiseerde criminaliteit. Volgens de politie is het aantal bezoekers in het supportershome tijdens de wedstrijd minder groot dan voor of na de wedstrijd.

De rol van de speaker in het stadion, wiens woorden grote verwarring onder toeschouwers veroorzaakten, is voor Van Veldhuizen aanleiding voor een grondige evaluatie. De speaker zei eerst dat iedereen de tribunes moest verlaten, later bleek de maatregel alleen te gelden voor VakP, waar de fanatieke fans bivakkeren. De burgemeester praat ook met FC Twente over de gebeurtenissen.

In het supportershome hield de politie drie verdachten aan en buiten het stadion nog twee personen, allemaal in verband met het drugsonderzoek. Volgens de politie zijn in het home 46 strips met pillen gevonden die als harddrugs worden aangemerkt. Onderzocht wordt of leden van de motorclubs Satudarah en Saudara zijn geïnfiltreerd in VakP.

De politie spreekt tegen dat tijdens de politieactie is geschoten. Een speciale aanhoudingseenheid heeft wel zogenoemde dummies (rubber kogels) afgeschoten op het clubhuis. Die geven een grote knal en brengen doorgaans een schrikreactie teweeg bij omstanders.

Van Veldhuizen kondigde tevens vervolgonderzoek aan naar relschoppers. Bij de rellen raakte een agente die van haar paard viel aan haar hoofd gewond. Zij maakt het naar omstandigheden goed, aldus de politie.