Clicky


Doodsoorzaak Mitch Henriquez nogmaals onderzocht

Doodsoorzaak Mitch Henriquez nogmaals onderzocht
06-04-2017 11:47 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - Nog een deskundige moet zich buigen over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez, de man die juni 2015 overleed na een arrestatie. Dat heeft de rechtbank Den Haag, donderdag bijeen op de extra beveiligde locatie op Schiphol, besloten. Mede hierdoor is de inhoudelijke behandeling van deze zaak tot medio november uitgesteld.

Henriquez overleed nadat hij was gearresteerd op een muziekfestival in Den Haag. Aanvankelijk werd door een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gemeld dat hij door politiegeweld was overleden, door het toepassen van de nekklem. Twee agenten staan terecht voor die fatale arrestatie.

Maar eind vorige maand kwam forensisch arts Kees Das, in opdracht van de verdediging, met een nieuw rapport over de doodsoorzaak. Hij concludeerde dat de 42-jarige Arubaan door hartfalen overleed. De rechtbank heeft daarom een forensisch arts van het NFI als derde deskundige gevraagd.

Aanvankelijk zou donderdag de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de twee agenten verdergaan. Maar omdat de advocaten van deze twee agenten dus vorige maand met het nieuwe medische rapport kwamen, besloot de rechtbank dat eerst te bespreken. "De rechtbank vindt het jammer dat we niet verder kunnen", zei de rechter. "Maar het is anders gelopen. De rechtbank kan niet anders dan dit rapport eerst behandelen, in het belang van de zorgvuldigheid."

Mede daardoor en omdat de derde deskundige zijn licht op de doodsoorzaak van Henriquez moet laten schijnen, is de behandeling van de zaak tot november uitgesteld. De rechter verwacht nog wel dit jaar uitspraak te doen.