Beste kwartaal ooit voor haven van Gent

Beste kwartaal ooit voor haven van Gent
05-04-2017 11:34 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

GENT - De Gentse haven boekte in het eerste kwartaal van 2017 een totale goederenoverslag van bijna 14 miljoen ton. Dat is met voorsprong het beste kwartaal ooit. Het Havenbedrijf Gent ziet hiermee de goederenoverslag verder gaan op het elan van 2016 dat het beste jaar ooit was.

Met een totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart van bijna 14 miljoen ton noteerde Gent haast 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, of een stijging van 1,2 miljoen ton. Dat is het beste kwartaal ooit voor de totale overslag via zeevaart en binnenvaart.

In het eerste kwartaal ontving de haven 8 procent meer zeeschepen (totaal van 775) dan in dezelfde periode in 2016. Bij de binnenvaart werd er voor het aantal schepen een stijging van ruim 4 procent gerealiseerd (totaal 3.680) met een totale tonnenmaat die 10 procent hoger lag.

Ook record voor zeevaart

Het laatste kwartaal van 2016 mocht dan wel het record van beste ooit inzake zeevaart gebroken hebben, het eerste kwartaal van 2017 doet dat opnieuw.

In het eerste kwartaal gaat de goederenoverslag via zeevaart met een totaal van 8,2 miljoen ton er maar liefst een vijfde op vooruit in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

De binnenvaart komt op 5,6 miljoen ton goederenoverslag. Dit is een daling van 160.000 ton of 2,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.

Goederensoorten via zeevaart en binnenvaart

Bij de goederenoverslag via zeevaart behoren ijzererts, steenkool, schroot, raapzaad en droge meststoffen tot de stijgers. Petroleumproducten gaan erop achteruit.

In lijnmeter uitgedrukt kent ro/ro een groei van 20 procent tot 530.000 lijnmeter. Conventioneel stukgoed gaat over de kaap van 1 miljoen ton (+20 procent), voornamelijk door de stijgende aanvoer van staalslabs.

De daling bij de binnenvaart wordt veroorzaakt door minder overslag van ijzererts. Dit wordt wel gecompenseerd door de stijgende overslag van ijzererts via zeevaart. Mais, tarwe, ruwe mineralen en bouwmaterialen doen het dan weer zeer goed. Voor de overslag van containers via binnenvaart is het een goed begin van het jaar geweest: +20 procent, het derde beste kwartaal ooit. Dit is het resultaat van het verder ontwikkelen van nieuwe binnenvaartverbindingen op Lille, Rotterdam, Zeeland Seaports en Antwerpen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden