Clicky


Ook vandaag stiptheidsacties door werknemers Jumbo-distributiecentra

Ook vandaag stiptheidsacties door werknemers Jumbo-distributiecentra
05-04-2017 10:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

VEGHEL - Vandaag, woensdag 5 april, vervolgen de werknemers van de Jumbo-distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden hun stiptheidsacties. "Normaal verwerken we op een dag zo’n 100 pallets per persoon maar omdat we nu de arboregels strikt volgen, blijven we waarschijnlijk steken op de helft", legt voorzitter van de FNV-kadergroep Veghel René Overklift, die werkzaam is als reachtruck chauffeur bij het distributiecentrum Veghel, uit.

Getoeter op de distributiecentra

De werknemers voeren actie omdat ze willen dat Jumbo nu met de FNV afspraken maakt over een goede cao. Naast de stiptheidsactie wordt woensdag om 11.00 en om 14.30 uur door de werknemers op toeters geblazen. De Jumbo-vrachtwagens rijden op die tijdstippen claxonnerend een paar rondjes op het DC-terrein.

Voorwaardelijk onderhandelen

FNV Handel stelde Jumbo vorige week een ultimatum voor een cao. Hierop reageerde Jumbo maandagmiddag door te stellen dat het alleen onder strikte voorwaarden wil starten met de cao-onderhandelingen.

"De uitkomst van onze gesprekken wil Jumbo laten afhangen van de cao supermarkten en cao AH Logistics", reageert Debbie van Leiden van FNV Handel. "Dat was echt onvoldoende voor ons om het ultimatum in te trekken. Want in de praktijk moeten de Jumbo-werknemers dus nog steeds wachten op de andere cao’s."

Na het verstrijken van het ultimatum maandagavond startten de werknemers van het distributiecentrum (DC) in Raalte met de stiptheidsacties. Dinsdagochtend vroeg volgden de collega’s in de DC’s Beilen, Breda, Elst, Veghel en Woerden.

Minder werkdruk door meer echte banen

De cao voor de distributiecentra van Jumbo liep op 1 april af. De FNV wil dat er nu goede afspraken worden gemaakt voor de circa 3.000 werknemers van het bedrijf. Door de houding van Jumbo vond er echter nog geen constructief cao-overleg plaats.

Van Leiden: "De werknemers in de DC’s zijn terecht laaiend. Tegen Jumbo zeg ik: Als je nou slim bent, dan luister je naar je werknemers. Zij willen een cao met afspraken om de werkdruk structureel te verlagen door meer echte, vaste banen voor tijdelijke krachten."

Daarnaast willen ze een loonsverhoging van 2,5 procent. Geert Jan Middelbos, medewerker uitgaande goederen bij DC Beilen en voorzitter van het FNV Landelijk Vakbondscomité Jumbo: "Dat het zo goed gaat met Jumbo willen wij ook in onze eigen portemonnee voelen. Wat wij vragen is niet meer dan redelijk."

Ook ultimatum voor Albert Heijn

Gisteren ontving concurrent Albert Heijn (AH) ook een ultimatum van FNV Handel en ook hier betreft het de cao voor de distributiecentra. Van Leiden: "Van mijn collega onderhandelaar hoor ik dat AH cao-voorstellen doet waardoor de toekomst van de AH DC-werkers onzekerder wordt. Zowel Jumbo als AH lijken weinig oog te hebben voor "de kleintjes" en zich blind te staren op het grote geld. Onbegrijpelijk."

Jumbo heeft distributiecentra in Beilen, Breda, Den Bosch, Elst, Raalte, Veghel en Woerden. Bij de distributiecentra werken in totaal circa 3.000 mensen waarvan ruim 2.000 op tijdelijke contracten of als uitzendkracht.