The Greenery verdubbelt winst en opent nieuw DC in Breda

The Greenery verdubbelt winst en opent nieuw DC in Breda
04-04-2017 17:17 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP/Redactie [FE]

BARENDRECHT - The Greenery, een van de grootste groente- en fruithandelaren van Nederland, heeft zijn winst afgelopen jaar ruimschoots zien verdubbelen. Wel viel de omzet lager uit, blijkt uit de resultaten die The Greenery dinsdag publiceerde.

De verbetering van de winst komt vooral doordat kosten lager uitvielen. Wel betaalden de telers die lid zijn van The Greenery een lagere bijdrage aan de onderneming. Onder de streep resteerde een bedrag van 9 miljoen euro, tegenover 4,1 miljoen euro in 2015.

De omzet van The Greenery zakte met bijna 7 procent naar ruim 1 miljard euro. Dat kwam vooral door een daling in het verkoopvolume van 12,5 procent, hetgeen weer door weersinvloeden in Nederland, maar ook in andere landen werd veroorzaakt. De volumedaling werd deels gecompenseerd door prijzen die gemiddeld 6,5 procent hoger uitvielen.

Op basis van de ontwikkeling van het ledenvolume verwacht de directie dat in 2017 het totale afzetvolume licht zal dalen. Daarnaast is de verwachting dat de afzet bij vooral Retail klanten verder blijft groeien. In 2017 zal naar verwachting een groter deel van het volume verkregen worden uit gecontracteerde inkoop. Het streven blijft om het ledenvolume te laten stijgen.

De directie verwacht in 2017 een verdere verbetering van de winstgevendheid, ondanks de eenmalige kosten en tijdelijk verlies van productiviteit tijdens de lopende logistieke facelift. In 2016 is het Retail DC verkocht aan vastgoedbelegger WDP, waarbij de afspraak is gemaakt dat op de plaats van het oude gebouw een nieuw distributiecentrum van circa 24.000 m² gerealiseerd wordt. Tezamen met de reeds gerealiseerde nieuwbouw zal er begin 2019 een modern Retail distributiecentrum staan van circa 42.000 m², waardoor 2 andere distributiecentra gesloten kunnen worden.

Verder is eind 2016 de nieuwbouw van het zachtfruit DC in Breda afgerond. Door logistieke concentratie maakt het mogelijk om te werken met inpaklijnen met een grote capaciteit. Dit beperkt de verwerkingstijd tot een minimum en maakt het mogelijk te voldoen aan alle mogelijke klanteisen en certificeringen. Door deze logistieke innovatie zal de efficiency en kostenbeheersing verder verbeteren.

De locatie heeft een totale oppervlakte van 13.400 vierkante meter, waarvan 8.200 vierkante meter (klimaat)geconditioneerd. Het pand telt 23 los- en laaddocks en negen koelcellen. Het nieuwe DC is afgelopen zaterdag onder toeziend oog van telers, relaties en medewerkers door CEO Steven Martina, burgemeester Paul Depla en aardbeienteler Ad Boeren officieel geopend.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,470

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden