Transport Online - Ultimatum voor Albert Heijn

Ultimatum voor Albert Heijn

Ultimatum voor Albert Heijn
04-04-2017 11:59 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ZAANDAM - Gisteren, maandag 3 april, heeft FNV Handel een ultimatum gestuurd aan Albert Heijn (AH) voor een goede cao voor de distributiecentra. Als AH niet reageert voor vrijdag 7 april 17.00 uur dan volgen er acties.

Nog goedkoper

"Als het aan AH ligt, wordt voor ons het alledaagse onbetaalbaar. Naast een mager loonbod van 1,5% wil AH ook korten op de goedkoopste salarisschaal. Goedkoop kan volgens AH blijkbaar nog goedkoper", reageert FNV-lid Gerwin Kamp die als magazijnmedewerker in het distributiecentrum Geldermalsen werkt.

Geen race naar beneden in AH-distributiecentra

Na vier onderhandelingsrondes concludeert FNV Handel dat verder praten zinloos is. Özcan Colak, die namens FNV onderhandelt: "De cao-voorstellen die AH doet, leiden ertoe dat de toekomst van werknemers in de distributiecentra onzekerder wordt. Kennelijk wil AH zijn marktleiderschap behouden door in de distributiecentra voornamelijk te gaan werken met uitzendkrachten en tijdelijke krachten. En die krijgen dan een veel lager loon dan nu het geval is. De FNV werkt niet mee aan deze race naar beneden."

De werknemers in de distributiecentra (DC’s) hechten veel waarde aan het behoud van echte banen. Want ook al worden in de toekomst de DC’s gemechaniseerd, er blijft genoeg werk dat door mensen moet worden gedaan. "Dat er minder werknemers nodig zijn, zou juist moeten betekenen dat AH minder tijdelijk personeel inzet waardoor vaste banen behouden blijven", licht FNV-lid Richard Tuinenburg magazijnmedewerker in het DC Pijnacker toe.

Mooie resultaten alleen gunstig voor aandeelhouders

In het laatste kwartaal van 2016 steeg de omzet van het Ahold-Delhaize-concern met 2,8% naar 15,5 miljard euro. In Nederland groeide de omzet met 6,6%, die stijging was volgens het concern met name te danken aan de toegenomen supermarkt- en onlineverkoop. Colak: "Ik vind het nogal beknepen om wel je aandeelhouders, maar niet je werknemers te laten meedelen in deze groei. De DC-werkers verdienen een structurele loonsverhoging en 900 euro per jaar is alleszins redelijk."

Stiptheidsacties bij distributiecentra Jumbo

Gisterenavond verliep het ultimatum dat FNV Handel stelde aan supermarktconcern en concurrent Jumbo. Ook hier gaat het om een cao voor de distributiecentra. Vanaf vandaag houden de werknemers in de Jumbo DC’s stiptheidsacties, wat inhoudt dat iedereen strikt volgens de regels werkt.

"Jumbo laat zijn cao-traject afhangen van de uitkomst van onder andere de cao bij de AH-distributiecentra. Eigenlijk is het beschamend dat de twee grootste supermarktketens in Nederland hun mooie winsten niet willen delen met de werknemers. Terwijl het mede dankzij hen is dat beide bedrijven zo floreren", stelt Colak.

Het ultimatum aan Albert Heijn verloopt op vrijdag 7 april om 17.00 uur. De cao AH Logistics geldt voor circa 4.500 werknemers. AH heeft distributiecentra in Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle die zorgen voor de bevoorrading van de ruim 880 winkels in Nederland.Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,617
Diesel1,294

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions