Nieuwe ATEX-vorkheftrucks voor Witton Chemicals

Nieuwe ATEX-vorkheftrucks voor Witton Chemicals
03-04-2017 10:26 | Aanschaf Nieuw Materiaal | auteur Redactie [FE]

SHOREHAM(GB) - De fabrikant Witton Chemicals heeft Pyroban gekozen om explosiebescherming te bieden voor de nieuwe vorkheftrucks die in gevaarlijke gebieden van Zone 2 worden gebruikt.

"Witton levert chemische producten aan toonaangevende bedrijven en biedt flexibele en responsieve dienstverlening," aldus Steve Owen, Operations Manager bij Witton Chemicals. "We zijn zeer productief en hebben een snelle levertijd. We werken voor vele internationale klanten, waaronder enkele van de grootste spelers op het gebied van lijm, elektronica, verf, kit, petrochemie en farmacie wereldwijd." 

"Wegens de diversiteit van ons werk werken we met vele verschillende grondstoffen. Veel van deze grondstoffen zijn zeer licht ontvlambaar," aldus Steve. "We werken op een COMAH-locatie* en daarom is veiligheid onze grootste prioriteit. De ATEX-* en DSEAR-regelgeving*** staat centraal tijdens ons werk."

Bij de fabriek in Suffolk (VK) worden grondstoffen vooral in vloeibare vorm verwerkt en opgeslagen in verzegelde vaten, IBC's en in bulk. De operators maken gebruik van vorkheftrucks om materialen binnen de productiegebieden te transporteren. Meer dan 40 werknemers werken in diensten verdeeld over 24 uur op de locatie en het bedrijf is vier dagen per week actief. Deze strategie is efficiënt gebleken en biedt meer groeimogelijkheden mocht dat nodig zijn voor bepaalde klanten.

"Al onze productie is klantspecifiek en kan worden verhoogd tot duizenden tonnen... het is dus van groot belang dat de vorkheftrucks betrouwbaar zijn," aldus Steve.

"De reactoren moeten precies op tijd van de juiste materialen worden voorzien, anders kan het zijn dat volledige batches van een bepaald product mislukken." 

De productiegebieden waar de vorkheftrucks bij Witton Chemicals actief zijn, zijn geclassificeerd als gevaarlijke gebieden van Zone 2, waar speciaal aangepaste ATEX 2014/34/EU-vorkheftrucks moeten worden gebruikt. Normale vorkheftrucks zouden een ontbrandingsbron kunnen vormen wanneer er ontvlambare gassen of dampen vrijkomen. Overmatige hitte van de motor(en), remmen en andere onderdelen, vonken van niet-beschermde elektrische apparatuur en vonken door statische energie op de truck zouden genoeg energie kunnen leveren om een explosie te veroorzaken. 

Om te voldoen aan de behoeften van Witton zijn twee nieuwe Doosan D25S-dieselvorkheftrucks door Pyroban geconverteerd voor gebruik in Zone 2 (categorie 3G).  De trucks zijn aangeleverd door Windsor Materials Handling en zijn voorzien van system6000 van Pyroban. Ze zijn voorzien van gasdetectiemiddelen om de directe omgeving van elke truck continu te bewaken. Als er dampen vrijkomen, krijgt de bestuurder een melding en worden trucks waar nodig automatisch uitgeschakeld om het risico op een explosie te verkleinen.

De Pyroban-conversies waren ook voorzien van behuizingen voor beperkte ademing, bekleding van RVS voor de vorken en oppervlaktetemperatuurkoeling om ervoor te zorgen dat de motor(en), remmen, elektronica en andere onderdelen onder de zelfontbrandingstemperaturen blijven van ontvlambare materialen. 

"Vanaf het moment dat we aan de slag gingen met vorkheftrucks, werken we al samen met Pyroban," aldus Steve, die uitlegt dat Witton Chemicals al vanaf 1970 gebruikmaakt van dezelfde locatie. "De huidige regeling is de beste die we ooit hebben gehad.  Het lijkt erop dat het Pyroban-systeem volledig is geïntegreerd in de vorkheftruck en dat het ons elke dag opnieuw veilig houdt."

"Het voordeel van het gebruik van Doosan-trucks op een locatie als deze is dat ze een eenvoudig ontwerp hebben. Dat is handig voor het Pyroban-systeem en het conversieproces," aldus Josh Newton, Sales Manager bij Windsor Materials Handling. "Het zijn robuuste, betrouwbare trucks... dat is het afgelopen jaar wel gebleken. Om alle mogelijke scenario's voor te zijn hebben we ook een reservetruck voor gebruik in Zone 2-gebieden beschikbaar gemaakt aan Witton."

Steve Owen voegt toe: "De service is uitstekend, zowel van Windsor en rechtstreeks van Pyroban.  Er waren in het begin wat probleempjes, zoals kan worden verwacht, maar die zijn snel en proactief samen opgelost."  

Slijtage aan vorkheftrucks die in omgevingen met mogelijk explosiegevaar worden gebruikt, is onvermijdelijk.  Om dit tegen te gaan heeft Windsor Materials Handling een systeem voor preventief onderhoud bedacht om ervoor te zorgen dat de apparatuur veilig blijft en trucks regelmatig worden onderhouden door een technicus die is opgeleid voor gebruik van het Pyroban-systeem.

In overeenstemming met EN60079-17 en ATEX 1999/92/EG heeft Witton Chemicals Pyroban ook geïnstrueerd om de jaarlijkse veiligheidscontrole (Ex-ASA) uit te voeren om ervoor te zorgen dat de integriteit en veiligheid van de trucks niet is geschaad tijdens het eerste jaar.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,783
Diesel1,464

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden