Clicky


Belgisch dorpen ontruimd na lek salpeterzuur

Belgisch dorpen ontruimd na lek salpeterzuur [+foto's]
31-03-2017 19:41 | Buitenland | auteur ANP

GISTEL - Belgische autoriteiten hebben vrijdag twee dorpen in West-Vlaanderen ontruimd vanwege een lekkage van salpeterzuur. Het gaat om Zevekote, onderdeel van de gemeente Gistel en Sint-Pieters-Kapelle.

Aanvankelijk moesten alleen de meer dan vijfhonderd bewoners van Zevekote hun huizen uit vanwege de lekkage. Later op de avond volgde de evacuatie van nog eens ongeveer vijfhonderd mensen Sint-Pieters-Kapelle omdat de wind was gedraaid.

Op foto's op internet zijn okergele wolken te zien die boven de bebouwing hangen. Het provinciaal rampenplan is in werking gesteld. Er zijn geen berichten over gewonden.

De lekkage is waarschijnlijk ontstaan toen het salpeterzuur bij een mestbedrijf in het dorp werd gelost. Salpeterzuur kan brandwonden veroorzaken bij contact met de huid.

Volgens de burgemeester van Gistel is een scheur ontstaan in een tank met bijna 25.000 liter salpeterzuur. De brandweer is ter plekke maar kan vanwege het gevaar weinig uitrichten. Een gespecialiseerd team is volgens Belgische media bezig om het lek te dichten.