Clicky

 
Transport Online - Euler Hermes: Extra faillissementen door Brexit

Euler Hermes: Extra faillissementen door Brexit

Euler Hermes: Extra faillissementen door Brexit
31-03-2017 09:33 | Financieel | auteur Redactie [FE]

'S-HERTOGENBOSCH - De Brexit maakt honderden Nederlandse bedrijven kwetsbaar. In 2018 zal het aantal faillissementen hierdoor toenemen. Belangrijkste oorzaken: omzetverlies door nadelige wisselkoers, vraaguitval en investeringen die uitblijven. Nederland moet zich voorbereiden op aanzienlijke schade. De kans is groot dat de nadelige gevolgen groter uitpakken dan nu voorzien. Zo waarschuwt kredietverzekeraar Euler Hermes in het whitepaper 'Brexit werpt eerste schaduwen vooruit' dat deze week is gepubliceerd.

Onderschatting van de problematiek ligt volgens de kredietverzekeraar op de loer. Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland: "De eerste effecten van de Brexit worden nu al gevoeld. Wij hebben de Brexit-gevoeligheid van het Nederlandse bedrijfsleven onderzocht. Honderden ondernemingen in de sectoren agri & food, industrie en groothandel en transport & logistiek zijn kwetsbaar voor de gevolgen."

Maatregelen nodig

Vooral in de agri & food-sector is de Brexit-gevoeligheid groot. Toemen: "Ondernemers met een omzet in Groot-Brittannië van 10% of meer hebben nu al flink last van de verandering in de wisselkoers. Sommigen maken gebruik van financiële hedging-technieken om de negatieve effecten op te vangen. De effectiviteit van een dergelijke aanpak wordt steeds beperkter of veel duurder."

Begin 2017 meldde de bloemensector dalende verkopen in Groot-Brittannië. Dan hebben we het over aanzienlijke bedragen. De export van de Nederlandse sierteelt bedraagt ruim 5,5 miljard euro per jaar en daarvan is Groot-Brittannië goed voor zo'n 900 miljoen euro. "Verschillende marktpartijen maakten eerder dit jaar al melding van omzetdalingen tot 15 procent."

Na Duitsland is Groot-Brittannië ons grootste exportland

Groot-Brittannië is vanouds een belangrijke handelspartner van Nederland. Na Duitsland is het de tweede exportbestemming voor Nederlandse bedrijven; de exportwaarde van goederen en diensten is 52 miljard euro. Groot-Brittannië is goed voor ongeveer 2,3 procent van het Nederlandse BBP. Met uitzondering van Ierland is Nederland sterker dan andere Europese landen gericht op Groot-Brittannië. Ook op het gebied van import zijn de belangen groot: Groot-Brittannië is het derde land als het gaat om het aandeel in onze importwaarde. De (export)relaties met Groot-Brittannië zijn het sterkste in de sectoren Agrarisch, Industrie, Food, Groothandel en Transport & Logistiek.

De onzekerheid rond de Brexit maakt ondernemers voorzichtig, zo stelt Toemen. "Investeringsplannen gaan de ijskast in of worden in sommige gevallen helemaal afgeblazen. De onzekerheid zet bedrijfsresultaten te veel onder druk om comfortabel te kunnen investeren."

Ook voor de langere termijn maken Nederlandse exporteurs zich zorgen. Het grote schrikbeeld zijn (nieuwe) importheffingen en douanevoorschriften. Naast extra bureaucratie werkt dit kostenverhogend (door sommigen geschat op 20 procent) en dat kan in concurrerende sectoren tot margedruk leiden.

“Riemen vast voor 2018”

In 2017 zal de onzekerheid over de Brexit in toenemende mate een wissel trekken op de Nederlandse economie. Euler Hermes Nederland rekent erop dat tegen het einde van 2017 de effecten van Brexit in de volle breedte zichtbaar zijn voor Nederlandse ondernemingen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Verkeersinformatie

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,111
Diesel1,731

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions