Clicky

 
Transport Online - Zelfrijdende trein: onrust onder machinisten

Zelfrijdende trein: onrust onder machinisten

Zelfrijdende trein: onrust onder machinisten
30-03-2017 18:53 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - Vermoedelijk eind dit jaar rijdt de eerste zelfrijdende trein in Nederland. ProRail bereidt testritten voor met geautomatiseerde treinen, maar waar de proef wordt gehouden, is nog niet duidelijk. De provincie Groningen heeft volgens de spoorbeheerder al expliciet aangegeven belangstelling te hebben.

Machinisten van FNV Spoor vrezen voor hun baan en zijn bovendien verbaasd dat de spoorbeheerder het nieuws naar buiten bracht. "Waarom niet de vervoerders zelf, zoals NS of Arriva. We zijn niet tegen innovatie, maar eisen volledige betrokkenheid en goede sociale afspraken voordat robotisering op het spoor wordt toegelaten."

In een reactie zegt Arriva begrip te hebben voor de zorgen over het mogelijk verdwijnen van het beroep van machinist. "Maar zover is het nog lang niet. De machinist verdwijnt niet maar de functie wordt anders ingevuld'', aldus een woordvoerster donderdag. "We kunnen onze ogen niet sluiten voor de technische ontwikkelingen die er zijn en komen op dit gebied. Arriva heeft zich op dit gebied in de afgelopen jaren onderscheiden van de concurrentie en zal dit blijven doen.''

Ook de Nederlandse Spoorwegen benadrukken het belang van technische innovatie. Het ov-bedrijf denkt dat het nog wel even gaat duren voordat er geautomatiseerde treinen rijden. "Ons beeld is dat de invoering nog niet zo dichtbij is als sommige mensen denken. De ontwikkelingen, ook in het buitenland, volgen we uiteraard. Als dit ingevoerd wordt, dan in overleg met collega’s en de medezeggenschap'' aldus een woordvoerster.

Met de proef wil ProRail samen met de vervoerders op het spoor eerst vooral kennis opdoen, onder meer ten aanzien van de veiligheid en de frequentie waarmee treinen kunnen gaan rijden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions