Transport Online - Omstreden slachthuis Tielt vecht sluiting aan

Omstreden slachthuis Tielt vecht sluiting aan

Omstreden slachthuis Tielt vecht sluiting aan
29-03-2017 10:09 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Het omstreden slachthuis in het Belgische Tielt stapt naar de rechter om weer open te kunnen gaan. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet woensdag weten dat het bedrijf bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van State. Hij beoordeelt de verbeteringsplannen van het slachthuis als "onvoldoende".

Weyts sloot het slachthuis donderdag nadat er grove misstanden aan het licht waren gekomen. Hij wil alle slachthuizen in Vlaanderen laten doorlichten door een onafhankelijke instantie. Hij doet dat in reactie op de wijdverbreide verontwaardiging over de gruwelpraktijken in het slachthuis. De bewindsman wil ook dat de functionaris die het dierenwelzijn in de slachthuizen in de gaten houdt een onafhankelijker positie krijgt.

Uit beelden die de groep Animal Rights vorige week liet zien, blijkt dat medewerkers de varkens ernstig mishandelen. De dieren werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn verdronken in een heetwaterbad. Varkens die tijdens transport al doodgingen, werden niet vernietigd maar verkocht als geslacht dier. Dat is verboden.

Het vlees werd ook door Nederlandse keurslagers verkocht, maar waar en hoeveel is onduidelijk.

Bij de directie van de Debra-Group, moederbedrijf van de slachterij, was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.

De slachterij zorgde dinsdag opnieuw voor ophef toen bekend werd dat het bedrijf zijn slachtcapaciteit fors wil uitbreiden, met 1 miljoen varkens per jaar. Dierenwelzijnorganisaties reageerden geschokt op de plannen en minister Weyts liet meteen weten dat daar voorlopig geen sprake van kan zijn.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen