Transport Online - 'Snel oordeel verlof levenslang gestrafte'

'Snel oordeel verlof levenslang gestrafte'

'Snel oordeel verlof levenslang gestrafte'
28-03-2017 12:01 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) moet binnen vier weken een nieuwe beslissing nemen of de levenslang gestrafte moordenaar Loi Wah C. met onbegeleid verlof mag. De man zit al 29 jaar gevangen en zeven eerdere verloven in het bijzijn van beveiligers zijn sinds 2015 goed verlopen, vindt de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

In een dinsdag verzonden uitspraak wordt gesteld dat de staatssecretaris ten onrechte zijn beslissing heeft verdaagd tot 1 juni. Dat wordt een onredelijke beslissing genoemd omdat onbegeleid verlof belangrijk is voor de beoordeling van C.'s gratieverzoek. Ook vindt de beroepscommissie dat de staatssecretaris verzuimd heeft precies aan te geven aan welke voorwaarden de man moet voldoen om in aanmerking te komen voor onbegeleid verlof.

Loi Wah C. kreeg in 1989 levenslang voor een roofmoord op een Chinees gezin in Rotterdam in 1987.

De man diende in het verleden al zes gratieverzoeken in, maar het gerechtshof in Den Haag stelde vorig jaar dat eerst met onbegeleid verlof verdere vooruitgang moet worden geboekt. Pas daarna kan worden beoordeeld of met de voortzetting van de levenslange gevangenisstraf enig doel wordt gediend. Bij een eventuele gratie kan hij niet in Nederland blijven, maar moet hij terug naar Hongkong.

Levenslang is in Nederland levenslang, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vindt dat een levenslange straf alleen humaan is als de veroordeelde hoop op gratie en vrijlating behoudt.

Dijkhoff kondigde vorig jaar de instelling van het Adviescollege Levenslanggestraften aan, dat moet beoordelen of iemand die tot levenslang is veroordeeld zich na 25 jaar detentie kan gaan voorbereiden op een mogelijke terugkeer in de samenleving. Afgelopen vrijdag is Rieke Samson-Geerlings benoemd tot voorzitter. De verwachting is dat het college in mei compleet zal zijn. Dijkhoff wil zo tegemoetkomen aan een reeks gerechtelijke uitspraken van het EHRM en van de Hoge Raad.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,686
Diesel1,310

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions