Transport Online - Massale roep om sluiting slachterij Tielt

Massale roep om sluiting slachterij Tielt

Massale roep om sluiting slachterij Tielt
27-03-2017 10:50 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Een petitie om het 'horrorslachthuis' in het Belgische Tielt definitief te sluiten heeft binnen een week 130.000 Nederlandse en Belgische handtekeningen opgeleverd, maakte Animal Rights maandag bekend. Intussen roepen de organisaties Dier&Recht en Varkens in Nood mensen die in een slachthuis werken of werkten op om misstanden bij hen te melden.

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet de activiteiten bij het omstreden varkensslachthuis vorige week stilleggen. Dat gebeurde na schokkende onthullingen van Animal Rights donderdag. Medewerkers van de slachterij (onderdeel van de Debra-Group) schoppen en slaan de varkens en trekken ze mee aan hun oren om ze richting de slachtbank te krijgen. Ook snijden ze de oormerken weg bij de levende dieren, om zo te verbergen dat de varkens uit het buitenland komen. Varkens die tijdens transport al doodgingen, werden niet vernietigd maar verkocht als geslacht dier. Dat is wegens gezondheidsredenen verboden.

De petitie wordt binnenkort aangeboden aan Weyts. Volgende week maandag houdt Animal Rights, samen met andere dierenorganisaties, een protestactie bij het slachthuis. De organisatie verwacht dat hier honderden mensen op af komen.

Dier&Recht en Varkens in Nood zeggen dat uit een openbaar rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat in 2016 zeker 4 procent van de varkens en runderen niet volgens de regels is geslacht. "Het gaat om honderdduizenden dieren per jaar'', aldus de organisaties.

Ze beloven de klokkenluiders een passende beloning. "Het getuigt van moed dat mensen uit de school willen klappen en daar mag best wat tegenover staan. Om de beloning te financieren zal een crowdfunding campagne worden gestart.''

Het slachthuis waar de schokkende beelden werden opgenomen, vindt dat er sprake is van "stemmingmakerij''. Het bedrijf heeft wel een actieplan opgesteld om dierenmishandeling in de toekomst te voorkomen. Twee werknemers van de slachterij zijn geschorst en drie medewerkers van onderaannemers hebben volgens Debra ontslag gekregen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,893
Diesel1,522

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen