Clicky


Havenbedrijf tekent MoU met Braziliaanse haven Pecém

Havenbedrijf tekent MoU met Braziliaanse haven Pecém
23-03-2017 11:42 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Woensdag 22 maart tekende het Havenbedrijf Rotterdam een zogenoemde ‘memorandum of understanding’ (MoU) met de Braziliaanse staat Ceará. Het doel daarvan is het gezamenlijk onderzoeken van een potentiële samenwerking tussen de havens. Dat kan leiden tot de joint venture ‘Industrieel havencomplex Pecém’.

De MoU past in het beleid van het Havenbedrijf dat er onder andere op gericht is om kansen te creëren in buitenlandse havens met groeipotentieel. Het Havenbedrijf heeft een succesvolle joint venture met het sultanaat van Oman voor het management en het ontwikkelen van SOHAR Port & Freezone. Daarnaast heeft het Havenbedrijf twee joint ventures voor het ontwikkelen van Porto Central in Brazilië en Kuala Tanjung in Indonesië. Tevens is het in meerdere havens actief als adviseur. In 2016 droegen de dochterondernemingen in Oman, Brazilië en Indonesië ruim 8,9 miljoen euro bij aan het financiële resultaat van het Havenbedrijf.

Brazilië

Het ‘Industrieel havencomplex Pecém’ ligt in de buurt van Fortaleza. Het is een bestaande haven waar in 2016 elf miljoen ton werd overgeslagen, voornamelijk kolen, ijzererts, containers en LNG.

Naast de haven van Pecém, is het Havenbedrijf Rotterdam momenteel ook bezig met de ontwikkeling van een andere Braziliaanse haven: Porto Central nabij Vitória in de staat Espírito Santo. Op dit moment is het project gericht op het verkrijgen van de benodigde licenties en het contracteren van klanten. De twee havens zijn onafhankelijk van en complementair aan elkaar. Ze liggen 2500 kilometer van elkaar, bedienen een ander achterland en zijn gericht op verschillende goederensoorten.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE