Clicky


Overleg cao havencontroleurs geklapt

Overleg cao havencontroleurs geklapt
22-03-2017 14:57 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Dinsdagavond is het overleg over de cao voor havencontroleurs geklapt. De werkgevers bleven hardnekkig vasthouden aan het flexibiliseren van de werkroosters en blokkeerden daarmee overleg over de rest van de cao-afspraken.

Asmae Hajjari, cao-onderhandelaar FNV Havens: "De starre houding van de werkgevers stelt ons zeer teleur. Ze willen volledige beschikking over de vrije tijd van de controleurs. Als het aan hen ligt, moeten ze 12 uur op een dag en 7 dagen in de week beschikbaar zijn voor werk. Tussen 6:00 en 18:00 uur kun je door de werkgever worden opgeroepen. Dat betekent een enorme onzekerheid en volledige afhankelijkheid van de willekeur van de baas. Dat gaat wat ons betreft veel te ver."

De werkgevers waren niet bereid afspraken te maken over een fatsoenlijke loonsverhoging en werkgelegenheid, zonder éérst instemming van de vakbond over hun werkroostervoorstel. Hajjari: "Daarmee hebben ze zelf het gesprek op slot gezet. En met zo’n opstelling kunnen we helaas niet anders concluderen dan dat we zijn uitonderhandeld en ons moeten gaan voorbereiden op acties."

Eind maart organiseert FNV Havens twee ledenvergaderingen over de patstelling die is ontstaan. Daarna zal de FNV een ultimatum sturen naar de werkgevers voor een goede en fatsoenlijke cao.

Vooraf aan de cao-onderhandeling kwamen rond de 50 controleurs uit de Rotterdamse en Amsterdamse haven samen uit protest tegen de moeizame cao-onderhandelingen. Ze zijn boos dat de werkgevers het blijkbaar niet belangrijk vinden om een nieuwe cao af te spreken die recht doet aan hun professionaliteit en kwaliteit.

Onder de cao Verocog vallen controleurs die werken bij de bedrijven: HD Cotterell, SGS Nederland, Henry Bath, Peterson’s Havenbedrijf en Schutter Havenbedrijf.