Clicky

 
Transport Online - Talpa vangt bot bij de Ondernemingskamer over overname TMG

Talpa vangt bot bij de Ondernemingskamer over overname TMG

Talpa vangt bot bij de Ondernemingskamer over overname TMG
21-03-2017 22:25 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM -  John de Mol beraadt zich op vervolgstappen in de overnamestrijd rond de Telegraaf Media Groep (TMG), nadat zijn mediabedrijf Talpa dinsdag bot heeft gevangen bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. De kansen van De Mol op een overname van het krantenconcern lijken evenwel vrijwel verkeken. Al zijn verzoeken tot voorlopige voorzieningen zijn door de rechter afgewezen.

De uitspraak betekent dat er geen onafhankelijke commissaris bij TMG komt. Die had de overnamestrijd tussen het Talpa van De Mol en de Belgische tegenstrever Mediahuis mogelijk een nieuwe wending kunnen geven, maar de rechter zag geen reden tot twijfel over de gang van zaken bij TMG.

De Mol voelt zich benadeeld omdat de commissarissen van TMG begin maart steun betuigden aan het bod van concurrent Mediahuis, terwijl hij een hoger bod op TMG in het vooruitzicht heeft gesteld. Volgens De Mol was er geen sprake van een gelijk speelveld bij TMG, ook omdat grootaandeelhouder en TMG-commissaris Guus van Puijenbroek samen optrekt met Mediahuis, maar ook die bezwaren wees de rechter van de hand.

De lezing van Talpa dat Van Puijenbroek met zijn investeringsbedrijf VP Exploitatie (VPE) gedwongen zou zijn zijn belang in TMG aan te bieden bij een hoger concurrerend bod deelde de rechter ook niet.

Tijdens de overnamestrijd was onenigheid ontstaan tussen het bestuur en de raad van commissarissen bij TMG over wat de juiste koers zou zijn. Dat resulteerde in de schorsing van de twee bestuursleden van de onderneming, toen de commissarissen besloten alleen nog maar met Mediahuis te onderhandelen. De rechter gaf hen daarin gelijk.

Een woordvoerder van Mediahuis reageerde tevreden en sprak de verwachting uit dat de deal voor de zomer kan worden afgerond. De advocaat van VPE verklaarde dat zijn cliënt "heel blij" is.

Volgens TMG bevestigde het besluit van de rechter de ingezette koers bij het bedrijf. De inhoudelijke behandeling van het verzoek van Talpa om een onderzoek in te stellen naar het beleid en de gang van zaken bij TMG volgt evenwel later nog. TMG stelde ook die procedure "met vertrouwen'' tegemoet te zien.

Talpa liet weten op de beurs opnieuw een plukje aandelen TMG te hebben gekocht. Het belang van Talpa in het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf is daarmee een fractie groter geworden en staat nu op 26,72 procent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden