Transport Online - Trump spreekt met Merkel in Witte Huis

Trump spreekt met Merkel in Witte Huis

Trump spreekt met Merkel in Witte Huis
17-03-2017 19:52 | Buitenland | auteur ANP/DPA

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Trump ontving haar in het Witte Huis. Volgens Merkel was het "een goede en open eerste uitwisseling van ideeën''.

Het was de eerste keer dat de twee regeringsleiders elkaar ontmoetten en de verwachtingen waren hooggespannen. Merkel werd vriendelijk, maar zakelijk ontvangen door Trump. De bondskanselier kreeg een handdruk om vervolgens naar binnen te gaan. Hoewel het bij Trump meestal anders gaat, was deze handdruk kort.

Op de gezamenlijke persconferentie na afloop van het overleg zei Merkel onder meer dat Duitsland de uitgaven voor defensie gaat verhogen. Eerder had Trump benadrukt dat de NAVO-bondgenoten zich moeten houden aan de verplichting om ten minste 2 procent van hun nationaal inkomen te besteden aan defensie. Merkel beloofde dat daar aan gewerkt gaat worden. Die belofte kon op instemming van Trump rekenen.

De bondskanselier en Trump hadden het ook over handel. Beiden waren het er over eens dat het handelsbeleid fair moet zijn. Trump ontkende dat hij een isolationistische handelspolitiek nastreeft en hij noemde berichten daarover "fake news''.

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Europa staan onder hoogspanning. Trump heeft weinig op met de EU en is vooral bezig met zijn America First-politiek. Merkel daarentegen is pro-Europees en wil graag samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van het klimaat.

In het kielzog van Merkel zijn ook directieleden van onder meer Siemens en BMW meegereisd. Voor die bedrijven zijn de VS een belangrijke afzetmarkt.

Merkel vliegt nog vrijdag weer terug naar Berlijn.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions