Erdogan roept op tot sancties tegen Nederland

Erdogan roept op tot sancties tegen Nederland
12-03-2017 16:36 | Buitenland | auteur ANP/RTR

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft internationale organisaties opgeroepen Nederland sancties op te leggen. De Turkse leider verweet Nederland zondag zich te gedragen als "een bananenrepubliek''.

Erdogan kwam met zijn oproep tijdens een toespraak in de provincie Kocaeli. "Ik roep alle internationale organisaties in Europa en elders op om Nederland sancties op te leggen'', zei de president. Het schoot hem in het verkeerde keelgat dat Europa geen kritiek levert op het Nederlandse optreden. "Heeft Europa iets gezegd? Nee. Waarom? Omdat ze elkaar niet bijten.''

Toch lieten andere EU-landen zondag van zich horen. Zo riep Frankrijk op tot de-escalatie. Saillant was dat de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse Zaken) uitgerekend een toespraak in het Franse Metz aangreep om Nederland te bestempelen tot "hoofdstad van het fascisme''.

In de Duitse politiek gingen juist stemmen op om solidariteit met Nederland te tonen. Volgens de voorzitter van de Duitse liberale partij FDP heeft premier Mark Rutte gehandeld zoals je het ook van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Europa had mogen verwachten.

Ook de Deense regering ziet de rel met lede ogen aan. Premier Lars Lokke Rasmussen stelde voor een gepland bezoek van zijn Turkse ambtsgenoot Binali Yildirim aan Denemarken uit te stellen. "De bijeenkomst kan niet los worden gezien van de Turkse aanvallen op Nederland'', zei Rasmussen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden