Clicky


Turkse minister van Familiezaken ongewenste vreemdeling en uitgezet

Turkse minister van Familiezaken ongewenste vreemdeling en uitgezet
12-03-2017 02:14 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM -  Minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) is Nederland uitgezet omdat ze als ongewenst vreemdeling werd gezien in ons land. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zaterdagnacht in een toelichting op de situatie die zaterdag was ontstaan bij het Turkse consulaat.

De minister is op dit moment onderweg naar Duitsland, onder begeleiding. Ook haar begeleiders en beveiligers rijden mee op weg naar de grens.

Volgens de burgemeester heeft de consul op schandalige wijze gelogen over wat de bedoeling was. Aboutaleb sprak van een schandalige misleiding door deze man. "Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen.''

Het heeft volgens de burgemeester uren geduurd voordat de minister uit haar auto kwam. Buitenlandse Zaken, de minister-president en de gemeente waren bij de onderhandelingen betrokken. Het was volgens de burgemeester ook de vraag of haar begeleiders en beveiligers gewapend waren of niet.

Het wordt volgens Aboutaleb nu stilaan rustig in Rotterdam. "Er zijn nog kleine plukjes in de stad, die proberen we naar huis te krijgen." Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, al sluit de burgemeester niet uit dat die nog volgen.

Aboutaleb hoopt dat er de komende periode een diplomatiek gesprek op gang komt tussen Turkije en Nederland en dat de verhoudingen worden geklaard "We zijn weggezet als nazaten van nazi's. Zouden ze wel weten dat ik burgemeester ben van een land dat door de nazi's is gebombardeerd?"

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE