Clicky


Turkse minister dreigt Nederland met sancties

Turkse minister dreigt Nederland met sancties
11-03-2017 09:37 | Buitenland | auteur ANP/REUTERS

ROTTERDAM - Turkije dreigt met zware politieke en economische sancties als Nederland verhindert dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, zaterdag een bezoek kan brengen aan Rotterdam. Çavusoglu zei zaterdag tegen CNN Türk dat hij een Turkse campagnebijeenkomst in Rotterdam wil bijwonen.

De minister is van plan zaterdag om 18.00 uur genodigden toe te spreken in de ambtswoning van de Turkse consul in de wijk Hillegersberg. Maar zijn bezoek is tegen het zere been van de Nederlandse regering. Çavusoglu pleit voor een 'ja' voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan in het Turkse referendum van 16 april. Turkse Nederlanders worden nu gegijzeld door Nederland met een verbod op campagnebijeenkomsten, herhaalde de minister.

Maar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei vrijdag al dat er geen sprake van is dat Çavusoglu de toegang tot Nederland zal worden ontzegd. Nederland kan en zal hem niet weigeren, maar een eventueel bezoek zal wel omgeven zijn door strenge veiligheidsmaatregelen. Publiek is in elk geval niet welkom op de openbare weg bij de ambtswoning aan de Straatweg. De woning en tuin zijn Turks grondgebied.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft premier Rutte en minister Koenders (Buitenlandse Zaken) gevraagd te bezien of de wet mogelijkheden biedt om politieke bijeenkomsten "van niet geheel vrije regimes" in ons land te verbieden.