Transport Online - Scheveningen Haven sluit grote schepen aan op walstroom

Scheveningen Haven sluit grote schepen aan op walstroom

Scheveningen Haven sluit grote schepen aan op walstroom
09-03-2017 09:44 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

SCHEVENINGEN - De gemeente Den Haag werkt aan het verder verbeteren van de Haagse luchtkwaliteit en leefbaarheid. In de Eerste en Derde haven van Scheveningen heeft de gemeente daarom een walstroominstallatie voor grote zeeschepen aan laten leggen. Woensdag hebben onder andere de rederijen, relaties Platform Schone Scheepvaart en bewoners Eerste en Derde haven de walstroominstallatie symbolisch aangesloten.

Walstroom is een stroomvoorziening op de kade (wal). Schepen die in de haven liggen kunnen hierop worden aangesloten en zo worden voorzien van elektriciteit. Daardoor hoeven zij hun dieselaggregaat minder te gebruiken. Dit is goed voor de leefbaarheid in en om de haven: de lucht wordt schoner en geluidshinder en trillingen nemen af. Om de schepen aan te kunnen sluiten op walstroom is wel een investering nodig in de aanpassing van het schip. Walstroom is niet helemaal nieuw in Scheveningen Haven. Voor kotters, kleine vissersschepen en plezierschepen bestaat het al langer.
 
De Rijksrederij van Rijkswaterstaat, rederij Jaczon en rederij Van der Zwan zijn nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen van walstroom. De eerste schepen zijn inmiddels al omgebouwd.

Walstroom in deze vorm en omvang is uniek in Nederland. Daarmee is het ook een voorbeeldproject voor andere havens in Nederland en daar buiten.

De aanleg van walstroom is een maatregel uit het Actieplan Luchtkwaliteit. Hierin is vastgelegd wat de gemeente samen met Haagse ondernemers, bewoners, belangenorganisaties en het Rijk doet om de luchtkwaliteit in de stad te verder verbeteren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,322

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions