Clicky


Nederlander omgekomen in lawine Savoie

Nederlander omgekomen in lawine Savoie
08-03-2017 09:55 | Buitenland | auteur ANP

VALFRÉJUS - Een lawine in een Frans skigebied in de Savoie heeft dinsdag het leven geëist van een 22-jarige Nederlander. Twee andere landgenoten van 21 en 25 worden nog vermist. De drie behoorden tot een groep studenten uit Nijmegen. De drie waren buiten de officiële piste aan het snowboarden toen ze werden verrast door een lawine.

Volgens een lokale politiewoordvoerder kwam dinsdagavond om 19.00 uur de melding binnen van een touroperator over de vermissing van drie wintersporters. Door het slechte weer kon de eerste helikopter pas om 21.00 uur vertrekken.Vanuit de lucht zijn toen sporen ontdekt. De heli is geland en er is een lichaam geborgen.

Het omstandigheden waren dinsdagavond te gevaarlijk om verder te zoeken. Woensdagochtend werden de zoekacties voortgezet, zij het nog zonder resultaat.

De groep van ongeveer twintig studenten waartoe de in de Franse Alpen omgekomen Nederlandse student behoorde, keert woensdagmiddag per bus terug naar huis. Ze zijn lid van de Nijmeegse Studentenvereniging De Navigators. De groep was sinds zondag op wintersport bij Valfréjus in de Savoie en zou vrijdag terugkeren.

In de Franse Alpen hebben zich de afgelopen dagen veel lawines voorgedaan. Er waaide een föhn door onder meer Frankrijk, Italië en Zwitserland. Deze warme wind deed de temperaturen lokaal tot wel 20 graden stijgen. Daardoor is volgens experts de kans op lawines alleen maar groter geworden.

Een woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging vermoedt dat de drie mogelijk zijn verdwaald."Het was en is daar ter plekke heel erg slecht weer. Met veel verse sneeuw, wat het lawinegevaar vergroot. En ook nog eens erg slecht zicht."