Clicky


Uitgezette Len van Heest komt aan op Schiphol

Uitgezette Len van Heest komt aan op Schiphol
07-03-2017 14:01 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - Len van Heest is dinsdag aangekomen op Schiphol. De 59-jarige Nederlander woonde zijn hele leven in Canada, maar is het land uitgezet omdat hij een strafblad heeft en langer dan zes maanden heeft vastgezeten.

Van Heest kwam aan buiten het zicht van de media, die zich op de luchthaven hadden verzameld. Hij wordt bijgestaan door het Leger des Heils en heeft gevraagd of de pers hem voorlopig met rust wil laten. "Hij gaat op zoek naar een rustige plek waar hij zijn start in Nederland kan gaan maken en wij zullen hem daarbij begeleiden en ondersteunen'', zei een woordvoerster van het Leger des Heils in een statement.

Het is nog niet duidelijk of hij ook gebruik maakt van het bed dat de hulporganisatie voor hem heeft klaargezet in het dienstencentrum op Schiphol. De zegsvrouw kon niet zeggen hoe hij eraan toe was.

Van Heest kent hier niemand en spreekt ook de taal niet. Verre familie zou zich over hem willen ontfermen, meldde het AD eerder. De man woonde sinds hij acht maanden oud was in Canada, maar kreeg nooit de Canadese nationaliteit. Hij heeft een strafblad voor onder meer wapenbezit, bedreiging en mishandeling. Sinds 2013 geldt een nieuwe regeling in Canada, waardoor iedere niet-Canadees die een celstraf van minstens een half jaar heeft gekregen het land uit moet.

Bij het Leger des Heils op Schiphol melden zich jaarlijks zo'n dertig personen die met niets vanuit het buitenland terugkeren. "Dat is een combinatie van zowel mensen die gedwongen het land moeten verlaten als mensen die niks meer hebben en geen toekomst meer in dat buitenland en vervolgens toch vaak berooid terugkomen naar ons land'', aldus een woordvoerder. Een team van gespecialiseerde mensen vangt ze op en helpt ze hun weg te vinden in de maatschappij, onder meer bij het vinden van een huis, inkomen en het afhandelen van de bijkomende 'papierwinkel'. "Het kan maanden tot meer dan een jaar duren voordat iemand vaste grond onder zijn voeten heeft'', vertelde de zegsman. "Nederland zit hartstikke ingewikkeld in elkaar.''

In een filmpje op een Canadese nieuwssite vertelt Van Heest dat hij zich "verslagen'' voelt. "Ze nemen mijn moeder en al mijn vrienden van me af.''

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)