Transport Online - Zorg faalde bij hulp moordenaar Els Borst

Zorg faalde bij hulp moordenaar Els Borst

Zorg faalde bij hulp moordenaar Els Borst
07-03-2017 11:31 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Hulpverleners betrokken bij de zorg van Bart van U. - de moordenaar van Els Borst - zijn in gebreke gebleven doordat ze geen informatie met elkaar uitwisselden. Daardoor viel niet in te schatten hoe ernstig zijn situatie was. Hoewel de hulpverleners zich aan de normen en wet- en regelgeving hielden, zette niemand dat stapje extra om een compleet beeld te krijgen.

Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). Van U. doodde in 2014 politica Els Borst en een jaar later zijn zus Loïs. Hij heeft een lange geschiedenis met psychische problemen.

Van U. is wat in de hulpverlening een "zorgmijder'' wordt genoemd: iemand die weigert mee te werken aan zijn behandeling. Juist dan hebben zorgverleners de taak om een volledig beeld te krijgen, meldt de IGZ. "Dat is bij de heer Van U. te weinig gebeurd.''

De vele zorgverleners die betrokken waren bij Van U. zagen slechts een deel van zijn ziektebeeld. "Zij zagen als het ware een foto, een momentopname, en niet het complete beeld, de film. Ze hadden weinig oog voor het verloop van zijn psychische problemen en benutten onvoldoende de informatie van de familie.'' Hierdoor hadden de betrokken zorgverleners geen compleet beeld van de psychische toestand. Ook had de overdracht tussen de zorgaanbieders volgens de IGZ beter gekund en soms ook gemoeten.

Over de zaak is al eerder een rapport verschenen. Zo kwam Van U. pas na het doden van zijn zus via een DNA-match in beeld als verdachte in de zaak Els Borst. Bij een eerdere veroordeling - voor verboden wapenbezit - was ten onrechte geen DNA afgenomen bij de man. Justitie en het kabinet boden excuus aan voor deze misser.

Naar aanleiding van deze rapportage, besloot de IGZ de zorgverlening rondom Van U. tussen eind 2011 en begin 2015 onder de loep te nemen.

Volgende week donderdag volgt de uitspraak in hoger beroep tegen Van U. Er is acht jaar onvoorwaardelijke cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,306

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions