Clicky


'Gedoe over beloning KLM-topman Elbers'

'Gedoe over beloning KLM-topman Elbers'
03-03-2017 09:29 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

PARIJS - Het salaris van KLM-topman Pieter Elbers zorgt voor nieuwe onrust binnen Air France-KLM. Het holdingbestuur in Parijs wilde hem dit jaar minder loonsverhoging geven dan de raad van commissarissen van KLM zelf. Dat schrijft de doorgaans goed ingelichte Franse zakenkrant La Tribune.

KLM liet vrijdagochtend weten dat het salaris van Elbers met 5 procent omhoog gaat. Volgens La Tribune wilde de Nederlandse luchtvaartmaatschappij zijn topman eigenlijk ruimer belonen voor de goede financiële resultaten over 2016.

Na twee jaar waarin zijn vaste salaris gelijk bleef, zou de raad van commissarissen het met 11 procent hebben willen verhogen naar 500.000 euro per jaar. Het bestuur van de groep wilde evenwel niet verder gaan dan de nu toegekende verhoging naar 475.000 euro, waarmee Elbers op gelijke voet komt met zijn voorganger Camiel Eurlings. Bovendien zou hij niet zijn volledige variabele beloning toegekend krijgen, omdat hij te veel een KLM-pet op heeft en het belang van de groep onvoldoende dient.

KLM liet weten dat het beloningsbeleid en de beloning van de directie in het jaarverslag worden opgenomen en worden toegelicht tijdens de aandeelhoudersvergadering. "De voorbereidingen hiervoor zijn nog niet afgerond'', aldus het bedrijf.

Op de door La Tribune aangehaalde discussie ging de luchtvaartmaatschappij niet inhoudelijk in. Afgelopen week ontstond in Frankrijk veel ophef rond de beloning van de top van Air France. De vakbonden riepen daarbij op tot een staking op 7 maart, omdat zij vinden dat de bestuurders er te veel op vooruit gaan.

KLM benadrukte dat Elbers ook na zijn salarisverhoging veel minder krijgt dan gebruikelijk was voor het aantreden van Eurlings. Volgens La Tribune ligt het salaris van Elbers wel hoger dan dat van de baas van Air France, Franck Terner, en diens voorgangers. Binnen de holding zou alleen de hoogste baas van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, meer krijgen dan de KLM-topman.