Clicky

 
Transport Online - Inflatie eurozone stijgt naar 2 procent

Inflatie eurozone stijgt naar 2 procent

Inflatie eurozone stijgt naar 2 procent
02-03-2017 11:46 | Financieel | auteur ANP

LUXEMBURG - De inflatie in de eurozone is in februari opgelopen tot 2 procent op jaarbasis. Daarmee voldoet de stijging van het prijspeil voor het eerst in vier jaar aan de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), bleek donderdag uit een eerste schatting van Europees statistiekbureau Eurostat.

De inflatie zit sinds eind vorig jaar duidelijk in de lift, na drie jaar waarin de geldontwaarding onafgebroken beperkt bleef tot minder dan 1 procent. De oplopende inflatie komt voor een groot deel door het herstel van de olieprijs, die begin vorig jaar het dieptepunt bereikte van de lange daling die in de zomer van 2014 werd ingezet.

Afgezien van de sterk wisselende prijzen van energie en voedingsmiddelen kwam de inflatie vorige maand uit op 0,9 procent. Dat was even hoog als in de twee voorgaande maanden.

De afwezigheid van noemenswaardige inflatie zette de ECB er de afgelopen jaren toe aan een reeks ongebruikelijke maatregelen te nemen, in een poging het prijspeil te stimuleren. Zo werd het belangrijkste rentetarief in de eurozone op 0 procent gezet en worden maandelijks voor tientallen miljarden euro's aan obligaties opgekocht bij financiële instellingen.

De lage beleidsrente zorgt er aan de ene kant mede voor dat de rente op spaarrekeningen nagenoeg is verdwenen. Aan de andere kant maakt het geld lenen goedkoper, waardoor bijvoorbeeld de hypotheekrente tot een historisch dieptepunt is gezakt.

De lage rente is verder een hoofdpijndossier voor onder meer pensioenfondsen en verzekeraars. Die moeten meer geld reserveren om aan hun verplichtingen op lange termijn te kunnen voldoen, waardoor hun financiële positie onder druk is komen te staan.

ECB-president Mario Draghi heeft eerder al aangegeven dat de stimuleringsmaatregelen niet direct worden teruggedraaid op het moment dat de inflatie weer aan het doel van net iets minder dan 2 procent voldoet. De inflatie voldoet pas werkelijk aan de doelstelling als het herstel duurzaam en in de hele eurozone zichtbaar is. Bovendien moet de stijging van het prijspeil breder zijn dan de olieprijs alleen, zei hij in januari.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions