Clicky


Nog twee beveiligers Wilders over de schreef

Nog twee beveiligers Wilders over de schreef
24-02-2017 15:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Opnieuw is er ophef over personen die betrokken zijn bij de beveiliging van Geert Wilders. Twee beveiligers van de PVV-leider zijn namelijk in 2015 op non-actief gesteld vanwege financiële malversaties. Minister Stef Blok van Justitie maakte vrijdag na de ministerraad bekend dat het om personen ging "in de fysieke schil rond Wilders''. Blok zei de informatie recent te hebben vernomen. Wat ze precies hebben gedaan, wilde hij niet zeggen.

De twee maakten deel uit van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die de beveiliging van politici en leden van het Koninklijk Huis uitvoert. Volgens de Nationale Politie zitten de persoonsbeveiligers sinds 2015 thuis. Een woordvoerster omschrijft het als "een oude zaak'', waarmee ze de kwestie in perspectief wil plaatsen. Ze staan nog wel op de loonlijst van de politie, omdat het onderzoek naar strafbare feiten nog loopt. In welk stadium zich dat bevindt, kon ze niet zeggen.

Vrijdag bleek ook dat de DBB-beveiliger Faris K. in 2008 is veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur wegens het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim. K., die ook belast was met de beveiliging van de PVV-leider, werd deze week aangehouden op verdenking van het lekken van informatie aan een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. De rechter-commissaris liet hem donderdag weer vrij, in afwachting van zijn proces. K. was bij de DBB belast met het maken van zogenoemde omgevingsscans voor de beveiliging van PVV-voorman Geert Wilders.

Wilders noemt het "heel erg eng'' dat beveiligers die in zijn directe nabijheid verkeerden zo over de schreef zijn gegaan dat ze op non-actief zijn gesteld. "Vreselijk. Dit waren mijn directe persoonsbeveiligers die tot in mijn safehouse kwamen.'' Hij kondigde donderdag al aan dat hij zijn campagneactiviteiten in de buitenlucht voorlopig opschort.