Clicky


'Advocaat Klaas Otto beïnvloedde getuigen'

'Advocaat Klaas Otto beïnvloedde getuigen'
21-02-2017 19:30 | Binnenland | auteur ANP

BERGEN OP ZOOM - Advocaat Jan Piet van R. die is opgepakt in het grote strafrechtelijke onderzoek naar oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender wordt verdacht van beïnvloeding van getuigen. Verschillende betrouwbare bronnen hebben dat dinsdag gemeld aan het ANP. De politie wil de verdenking niet bevestigen. Op beïnvloeding van getuigen staat maximaal vier jaar celstraf.

De 69-jarige advocaat werd maandagavond gearresteerd. Jan Piet van R. heeft in het verleden opgetreden voor No Surrender, onder andere in een rechtszaak over de vergunning van het clubhuis in Zundert. De advocaat komt uit Den Haag en heeft zijn kantoor in Amsterdam.

Deken Pieter van Regteren Altena van de advocatenorde in Amsterdam is dinsdag geïnformeerd over de arrestatie en de verdenking. De deken wil alleen kwijt dat de verdenking ernstig is en rechtstreeks de integriteit van de advocatuur raakt. "Als het klopt, is het schokkend en een doodzonde.''

Onder toezicht van een lid van de advocatenorde krijgt de politie binnenkort de kans om op het kantoor van de advocaat op zoek te gaan naar bewijs voor de beschuldigingen.

Van Regteren Altena onthulde dat hij al langer bezig is met een onderzoek naar de verdachte advocaat. De deken onderzoekt onder andere claims van de officier van justitie dat Klaas Otto voor de advocaat werkte en bij hem op de loonlijst stond. Bewijs daarvoor heeft de deken tot dusver niet kunnen vinden.

Het onderzoek van de deken was nog niet afgerond maar krijgt door de verdenking van de politie een nieuwe wending en kan leiden tot een tuchtklacht bij de raad van discipline.

Otto (49) zit sinds vrijdag weer in de gevangenis. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van afpersing en witwassen. Sinds enkele dagen zijn ook zijn partner, zoon en schoonzoon verdachte in de zaak.