Transport Online - Hoe toekomstbestendig is het chauffeursvak?

Hoe toekomstbestendig is het chauffeursvak?

Hoe toekomstbestendig is het chauffeursvak?
21-02-2017 10:29 | Transport | auteur Redactie [FE]

DEN BOSCH - Uit onderzoek blijkt dat bij de helft van de meest gevraagde functies robots de werkzaamheden grotendeels gaan overnemen. Kansrijke beroepen als tandarts, softwareontwikkelaar, accountmanager en verpleger zullen over het algemeen relatief weinig last hebben van de robotisering en kunnen als toekomstbestendig beschouwd worden. Maar voor veel andere beroepen die op dit moment als kansrijk worden aangemerkt, is dit niet het geval.

Veelgevraagde functies als vrachtwagenchauffeur, accountant, financieel administratief medewerker en logistiek planner zijn een stuk minder toekomstbestendig. Dat betekent dat jongeren die nu opgeleid worden tot bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur er ernstig rekening mee moeten gaan houden dat dit een beroep is met een beperkte levensduur.

Ieder jaar verschijnen er weer lijsten met kansrijke beroepen. Dat zijn dan de beroepen waar op dit moment veel vraag is naar geschikt personeel. Jobpersonality heeft een top 30 samengesteld met de meest gevraagde functies van dit moment. Per beroep is aangegeven hoe groot de kans op robotisering is. Bij de helft van de moeilijk vervulbare vacatures van dit moment, zullen robots een aanzienlijk deel van het werk gaan overnemen.

De reden dat er nu nog veel vraag is naar beroepen die gaan verdwijnen heeft te maken met de huidige conjunctuur en het feit dat er nog veel investeringen in robotisering moeten gaan plaatsvinden. De verwachting is echter wel dat veel functies, ook waar nu moeilijk personeel voor te vinden is, grotendeels gaan verdwijnen. Dus het is raadzaam om hier bij omscholing, studie- en beroepskeuze rekening mee te gaan houden.
 Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,621
Diesel1,296

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions