Transport Online - Brandweer deelt drinkwater uit

Brandweer deelt drinkwater uit

Brandweer deelt drinkwater uit
20-02-2017 11:32 | Binnenland | auteur ANP

ZEVENAAR - De brandweer in de Gelderse gemeenten Zevenaar, Doesburg, Rijnwaarden en Rheden deelt maandag uit voorzorg water uit aan onder meer verpleeg- en verzorgingshuizen. In totaal zijn zo'n twintig auto's in de weer om de jerrycans van steeds 5 liter water af te leveren. Scholen kunnen de jerrycans zelf afhalen bij de zes brandweerkazernes die hiervoor zijn ingericht, zei een woordvoerder.

Hij zei dat er nog genoeg voorraad is voor de hele dag. Indien nodig kan er nog meer water worden gehaald uit Arnhem. Het water wordt uitgedeeld, nadat er een lekkage was ontstaan in de drinkwaterleiding. Dertigduizend adressen waren een tijd lang verstoken van water.

Inmiddels is er wel weer water via een tijdelijke oplossing, maar volgens waterleidingbedrijf Vitens is het mogelijk vervuild. Vitens adviseert daarom het water uit de leiding uit voorzorg eerst drie minuten te koken als het voor consumptie is bedoeld. Douchen en wassen kan wel.

Hoewel de kans op besmetting volgens Vitens nihil is, adviseert het bedrijf toch mensen met maag- of darmklachten naar de huisarts te gaan. Het kookadvies geldt tot uiterlijk donderdag als de uitslagen van de testen bekend zijn. Het bedrijf neemt maandag watermonsters en laat die uitgebreid testen in het laboratorium.

Medewerkers van het bedrijf hebben het lek inmiddels opgespoord en in de nacht van zondag op maandag gedicht. Het lek zat in de pijpleiding in de oever van de IJssel. Het lek was zo groot dat er per uur 800.000 liter water uitstroomde. Eerder werd gemeld dat er twee lekken waren, maar dat bleek volgens een woordvoerster uiteindelijk niet het geval.

De oorzaak van de lekkage is nog niet bekend. Een woordvoerster zei dat het mogelijk een spontane breuk in de leiding was.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions