Clicky


Agenten in zaak-Henriquez onherkenbaar

Agenten in zaak-Henriquez onherkenbaar
20-02-2017 11:29 | Binnenland | auteur ANP

BADHOEVEDORP - De twee agenten die terechtstaan voor de gewelddadige en uiteindelijk fatale aanhouding van Mitch Henriquez zijn tijdens hun rechtszaak grotendeels afgeschermd. Ze zitten achter geblindeerd glas in een aparte ruimte met nog een extra kamerscherm ervoor. Hun stemmen worden vervormd. Ook hun namen worden tijdens de hele rechtszaak, waarvan maandag een zogeheten regiezitting is, niet genoemd.

Deze uitzonderlijke gang van zaken heeft te maken met de veiligheid van de twee agenten, vertelde de rechter. Zij en hun familie zijn namelijk ernstig bedreigd. Een van die agenten is zelfs zo zwaar bedreigd, dat hij met zijn gezin moest onderduiken. Mede daarom is de zitting maandag niet in de Haagse vestiging van de rechtbank, maar in Badhoevedorp, vlakbij Schiphol.

De 42-jarige Arubaan Henriquez overleed een dag na zijn aanhouding op een Haags muziekfestival in de zomer van 2015, als gevolg van politiegeweld, bleek later uit sectie. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen had en verzette zich hevig toen hij opgepakt werd. Bij zijn aanhouding is vervolgens "normoverschrijdend" geweld gebruikt. Toen bleek dat hij na zijn arrestatie buiten bewustzijn was, is hem ook niet meteen medische zorg verleend. De volgende dag kwam hij te overlijden. De dood van Henriquez zorgde voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Bij de aanhouding waren vijf agenten betrokken. Twee van hen worden strafrechtelijk vervolgd. De familie van Henriquez, die ook maandag aanwezig was in de rechtbank, vindt dat de andere drie agenten ook moeten worden vervolgd. Hun advocaat heeft daarom een zogeheten Artikel 12-procedure aangespannen om vervolging af te dwingen. Het hof in Den Haag moet daar nog uitspraak over doen, dat komt waarschijnlijk eind volgende maand.

De familie van Henriquez had gevraagd om de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak uit te stellen tot na de beslissing van het hof, maar de rechtbank ging daar niet in mee. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de twee agenten staat voor begin april gepland.