Clicky


 


'Smartphone automatisch blokkeren in auto'

'Smartphone automatisch blokkeren in auto'
20-02-2017 09:27 | Weer en Verkeer | auteur ANP

AMSTERDAM - Om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen, moet iedere auto worden uitgerust met technologie die een smartphone blokkeert. Ook zouden een ademslot en een snelheidsbegrenzer standaard moeten worden ingebouwd. Daarvoor pleit Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie. De landelijke projectleider Infrastructuur deed zondag tegenover De Telegraaf een oproep aan de politiek.

Automobilisten gedragen zich steeds slechter, stelt Van Hasselt. ''Afleiding, drankgebruik en te hoge snelheid in het verkeer zijn steeds vaker de oorzaak van ongevallen.'' Hij vindt dat actie moet worden ondernomen om het aantal ongelukken te laten dalen. ''Technisch is hier wat aan te doen. Dus als je gedronken hebt, start je auto gewoon niet en als je te hard rijdt, gaat er een piepje af of remt je wagen automatisch af.''

De landelijke verkeersofficier Achilles Damen sluit zich in de krant aan bij de plannen van Van Hasselt. ''Mits er juridisch geen haken en ogen aan zitten, ben ik voorstander.'' Ook Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) erkent het probleem van smartphones op de weg. Ook als de telefoon in de houder zit, richten bestuurders de aandacht veelal op het beeldscherm en niet op de weg, stelde ze eerder.

In november werd bekend dat Schultz met telecombedrijven gaat praten om te kijken naar de mogelijkheden. Ze ziet graag slimme technologie waardoor telefoons tijdens het rijden worden overgenomen door de auto. Want helemaal verbieden is volgens haar geen optie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats