Clicky


Bedrijf van drama mestsilo Makkinga eerder in de fout

Bedrijf van drama mestsilo Makkinga eerder in de fout
17-02-2017 13:36 | Binnenland | auteur ANP

ZWOLLE - Bij het bedrijf dat betrokken is bij het dodelijke ongeval met drie slachtoffers in een mestsilo in 2013 is eerder een medewerker omgekomen. Twee jaar eerder overleed ook een werknemer in een mestsilo.

Dat bleek vrijdag tijdens de zitting in de rechtbank in Zwolle. De directeur van het bedrijf uit het Friese Abbega, dat gespecialiseerd is het verpompen van mest en het reinigen van mestsilo's, staat daar terecht op verdenking van het treffen van onvoldoende veiligheidsmaatregelen.

Bij het ongeval in de mestsilo in juni 2013 in Makkinga kwamen drie mensen om, onder wie twee personeelsleden van het bedrijf. De slachtoffers zijn gestikt door giftige gassen in de silo. Er waren geen maatregelen getroffen voor als het mis zou gaan. De man die bewusteloos op de bodem van de silo lag, was alleen via een ladder te bereiken. Twee mannen die afdaalden om hem te redden, raakten ook bedwelmd en overleden. Een vierde man werd wel gered. Hij liep hersenschade op en is nog altijd herstellende.

In april 2011 viel een medewerker van hetzelfde bedrijf van het dak van een mestvergister in Luttelgeest en overleed. De onderneming kreeg toen een boete van ruim 10.000 euro. Drie jaar ervoor kreeg het bedrijf al een boete van ruim 8000 euro omdat iemand van een ladder was gevallen.