Transport Online - Cijfers KLM en Air France lopen verder uiteen

Cijfers KLM en Air France lopen verder uiteen

Cijfers KLM en Air France lopen verder uiteen
16-02-2017 09:53 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

PARIJS - De kloof tussen de resultaten van KLM en Air France is afgelopen jaar verder toegenomen. "Geen gezonde situatie'', oordeelde topman Jean-Marc Janaillac van moederbedrijf Air France-KLM in een toelichting op de jaarcijfers.

KLM wist in 2016 de operationele winst met ruim driekwart op te voeren, tot 681 miljoen euro. Bij Air France was sprake van een daling met bijna 13 procent tot 372 miljoen euro. Dat Transavia operationeel quitte draaide, was eveneens te danken aan een positief resultaat bij de Nederlandse tak.

De cijfers van Air France werden getekend door de aanslagen in Parijs en Nice, die Frankrijk minder populair maakten als reisbestemming. Stakingen kostten bovendien 130 miljoen euro. Janaillac benadrukte evenwel dat ook bij Air France de productiviteit omhoog zal moeten, wil het bedrijf meer ruimte krijgen om te groeien.

KLM-directeur Pieter Elbers is tevreden over de sterke resultaatverbetering. "Die is te danken aan de inspanningen van alle KLM'ers, daar ben ik trots op'', zei hij. De cijfers tonen bovendien aan dat tegenover de offers die het personeel brengt, meer groei en investeringen staan, aldus de topman.

Hij herhaalde nog maar eens dat het wat hem betreft klaar is met het centraliseren van ondersteunende taken. Daar ontstond recent opnieuw onrust over op het hoofdkantoor in Amstelveen. Vermoeiend, maar: "ik heb een goed uithoudingsvermogen'', zei Elbers.

De groep als geheel boekte een operationele winst van 1,05 miljard euro, een derde meer dan in 2015. Ondanks een passagiersgroei van 4 procent daalde de omzet met 3,3 procent naar 24,8 miljard euro. Dat komt door aanhoudende druk op de ticketprijzen. Netto bleef 792 miljoen euro over, tegen 118 miljoen euro een jaar eerder. Die stijging is vooral te danken aan de verkoop van belangen in dochterondernemingen.

De ontwikkelingen in januari 2017 stemmen voorzichtig positief. Het aantal reizigers bleef sterk toenemen en ook de boekingen naar veel verre bestemmingen trekken aan. De ticketprijzen daalden nog wel, maar minder sterk dan afgelopen jaar. "We zijn niet euforisch maar het verschil is aanzienlijk'', zei financieel directeur Frédéric Gagey.

Foto's

  • KLM PH-BGF
    KLM PH-BGF


NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions