Clicky


Greenpeace in actie tegen oliepijpleiding Dakota Access VS

Greenpeace in actie tegen oliepijpleiding Dakota Access VS
16-02-2017 09:48 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Bij het hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost heeft Greenpeace donderdagochtend een meterslange 'oliepijpleiding' aangelegd die uitkomt in de entree van het pand. De milieuorganisatie protesteert daarmee tegen de lening die ING verstrekt aan de omstreden oliepijpleiding Dakota Access in de Verenigde Staten.

Met het ingraven van twintig stukken zware buis wil Greenpeace laten zien wat voor inbreuk de pijpleiding betekent. "De ING-bank steunt met Nederlands geld de stuitende mensenrechtenschendingen en dreigende milieuvervuiling in de Verenigde Staten", aldus campagneleider Kim Schoppink. "ING doet daarmee aan Dirty BankING.''

De Dakota Access pijplijn moet 450.000 ton ruwe olie dwars door de VS gaan vervoeren. Het traject gaat door het reservaat van de Standing Rock Sioux, die vrezen voor lekkages en vervuiling van hun drinkwater.

Oud-president Barack Obama liet de aanleg eind 2016 opschorten om alternatieve routes te onderzoeken. Zijn opvolger Donald Trump zette de aanleg toch door.

Volgens een woordvoerster van ING was de bank niet op de hoogte van de bezwaren toen de lening werd verstrekt, voor de zomer van 2016. "Als we het hadden geweten waren we er nooit ingestapt, het screenen van de klant is niet goed gegaan. We vinden het heel vervelend'', aldus de zegsvrouw. Maar omdat ING "contractueel gebonden'' is kan de lopende lening van in totaal 120 miljoen dollar niet worden stopgezet. Er zullen volgens de woordvoerster echter geen nieuwe leningen verstrekt worden.

De bank laat volgens de woordvoerster de pijpleiding van Greenpeace niet weghalen. "We begrijpen de bezwaren van Greenpeace heel goed, iedereen heeft het recht om te protesteren''.