Clicky

 
Transport Online - Minder vrachtwagens gestolen maar meer ladingdiefstal in 2016

Minder vrachtwagens gestolen maar meer ladingdiefstal in 2016

Minder vrachtwagens gestolen maar meer ladingdiefstal in 2016
15-02-2017 10:27 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

DRIEBERGEN - Het aantal gevallen van ladingdiefstal is in 2016 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Werd in 2015 nog 177 keer lading ontvreemd, in 2016 was dat 226 keer, een stijging van 29 procent. Het overgrote deel van deze diefstallen vindt plaats door het opensnijden van de zeilen van trailers. Het aantal vrachtwagens dat werd gestolen nam daarentegen af van 150 in 2015 naar 110 in 2016, een daling van 27 procent.

Volgens de vandaag gepubliceerde Jaarrapportage Transportcriminaliteit 2016 nam ook het aantal pogingen om lading te stelen  in 2016 met 46 procent toe van 131 naar 191. Veruit de meeste van de genoemde diefstallen werden gepleegd langs snelwegen in het zuiden van het land. Verzorgingsplaatsen langs de A67, A73 en A2 vormden vaak de plaats delict. Verzorgingsplaats Hazeldonk langs de A16 gaat voorop; 40 maal werd hier in 2016 lading gestolen. 

Dadergroepen

De toename van diefstallen van lading en de pogingen daartoe, kunnen vermoedelijk voor een deel worden toegeschreven aan enkele gespecialiseerde dadergroepen. Gerichte controleacties op hotspotplaatsen (verzorgingsgebieden / bedrijventerreinen) hebben in 2016 geleid tot concrete aanhoudingen. Daarnaast worden verzorgingsplaatsen standaard meegenomen in de dagelijkse surveillance van zowel de regionale eenheden als de Dienst Infra van de Landelijke Eenheid.

In samenwerking met het Openbaar Ministerie startte de politie vijf onderzoeken naar dadergroepen die ladingdiefstal pleegden. Drie onderzoeken zijn nog in volle gang waarbij in één zaak de samenwerking met andere Europese landen gezocht wordt.

Aanpak

De toename van het aantal ladingdiefstallen toont opnieuw de noodzaak aan om als partijen intensief te blijven samenwerken bij de aanpak van transportcriminaliteit. Onlangs gaf het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing met daarin vertegenwoordigers van onder meer politie, justitie, verzekeraars en de transportbranche haar goedkeuring aan een hernieuwd plan van aanpak. Dit plan richt zich onder meer op het versterken van de preventie en het vereenvoudigen van het doen van aangifte.

Het volgen van een security awareness training, het nemen van adequate preventieve maatregelen en het gebruik van beveiligde parkeerplaatsen worden gestimuleerd. Ook het intensiveren van diverse vormen van “intelligent” toezicht op de meest getroffen transportcorridors vormt een belangrijk element. De inzet van technologische oplossingen zoals “sensing” (sensor-netwerken) wordt hierin meegenomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,947
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats