Friesland Vlees boos op minister Verburg

Friesland Vlees boos op minister Verburg
08-04-2008 10:49 | Transport | auteur de redactie
LEEUWARDEN - Slachterij Friesland Vlees in Leeuwarden is boos op minister Verburg (Landbouw). De minister zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat ze bij een slachterij in Leeuwarden vanaf maandag permanente controle laat uitvoeren.

„Een minne streek”, noemde eigenaar A. Wildeboer maandag de uitspraken van de minister.

Sinds maandagochtend staan zes controleurs van de Algemene Inspectiedienst van het ministerie (AID) aan de poort bij Friesland Vlees om alle inkomende transporten met slachtvee te controleren. Daarmee moeten misstanden in de vleessector worden voorkomen. Wildeboer zegt al „onder de controles te zitten.” Hij vindt dat de minister zijn bedrijf publiek „te kakken zet.”

De AID-medewerkers aan de poort bij Friesland Vlees vinden de ophef over de controle enigszins overdreven. Zij mogen officieel niet reageren, maar zeiden dat vaker bij slachterijen aan de poort wordt gecontroleerd. De aankondiging van de controle door Verburg zou de massale media-aandacht hebben veroorzaakt.

Wildeboer vindt dat de AID en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) competitie met elkaar voeren. Die strijd zouden zij over zijn rug uitvechten. De minister stelt dat een oud-AID-medewerker misstanden in de vleessector bij haar ministerie heeft gemeld.

Volgens Wildeboer heeft die oud-AID’er vorig jaar ruzie gehad op zijn bedrijf met de VWA. De AID mag buiten het bedrijf controles uitvoeren, de VWA binnen het bedrijf.

De AID vond aangeleverde koeien bij Friesland Vlees te mager en stelde dat die daarom niet mochten worden geslacht. De VWA vond de runderen echter vet genoeg en gaf wel toestemming voor de slacht.

Wildeboer stelt tienduizenden euro’s schade te hebben door de uitspraken van de minister. „Twee grote klanten belden mij vanochtend en zeiden „eerst even niet.”” De aanvoer van koeien gaat echter gewoon door. Wildeboer dreigt uit woede het vlees van die koeien deze week op de stoep van het ministerie van Landbouw in Den Haag te gooien.

Friesland Vlees verwerkt 2000 à 3000 koeien, stieren en kalveren per week. Het is daarmee een van de grotere slachterijen in Nederland. Het vlees wordt in heel Europa verkocht en ligt ook in Nederland in de supermarkten. In welke winkels wil Wildeboer niet zeggen. De AID constateerde maandagochtend geen misstanden.

Bron: ANP


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden