Transport Online - Zwitsers testen trein zonder machinist

Zwitsers testen trein zonder machinist

Zwitsers testen trein zonder machinist
13-02-2017 17:02 | Buitenland | auteur ANP

ZÜRICH - De Zwitserse Spoorwegen (SBB) gaan treinen laten rijden zonder machinist. Het gaat om een proef die past in de voortschrijdende digitalisering, waarvoor tal van projecten op stapel staan. Dat vertelde directeur Andreas Meyer maandag tijdens een presentatie in Zürich. Hij denkt met efficiëntere technieken de capaciteit van het railnetwerk met 30 procent te kunnen vergroten.

"De spoorwegtechniek van de toekomst maakt vanaf 2025 de inzet van meer treinen mogelijk met als gevolg een vollere dienstregeling, minder storingen, betere radioverbinding en accuratere reizigersinformatie'', aldus Meyer. De SBB is bezig met de ontwikkeling van een digitaal seinhuisje, wil roltrappen, liften en het licht op de stations op afstand gaan regelen en klanten voor het vrachtvervoer op de hoogte houden van onder meer de temperatuur en het schudden van de wagons als dat van belang is voor de lading.

In Zwitserland ligt een railnetwerk van ongeveer 3000 kilometer, deels op moeilijk bergachtig terrein. Volgens de SBB wordt het nu al nergens ter wereld zo intensief gebruikt.

In Nederland heeft de provincie Groningen een experiment aangekondigd met treinen zonder bestuurder.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions