Vrachtwagenchauffeur krijgt 240 uur taakstraf voor dodelijk verkeersongeval Zeist

Vrachtwagenchauffeur krijgt 240 uur taakstraf voor dodelijk verkeersongeval Zeist
09-02-2017 14:29 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Een 53-jarige vrachtwagenchauffeur uit Driebergen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 12 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De man veroorzaakte in juli 2016 een dodelijk verkeersongeval op de Schaerweijdelaan in Zeist.

Het slachtoffer (74) fietste op de Schaerweijdelaan in de richting van de rotonde met de Oude Arnhemseweg in Zeist. De rechtbank is van oordeel dat, gelet op het karakter van de weg waar het ongeval heeft plaatsgevonden, extra oplettendheid was vereist. Zeker omdat de vrachtwagenchauffeur de weg kende en omdat hij beroepschauffeur is. Door de breedte van de vrachtwagen bleef er door de versmalling van de weg slechts minimale vrije ruimte voor het slachtoffer om te fietsen. Hij had in deze situatie achter de fietser moeten blijven rijden. Op de zitting verklaarde de man dat hij het bord, waarmee wordt aangegeven dat het beter is als auto’s achter fietsers blijven rijden, niet had gezien.

De man heeft als bestuurder van een vrachtwagen onvoorzichtig gereden, waardoor hij dit verkeersongeval heeft veroorzaakt. Voor wat betreft de taakstraf ziet de rechtbank geen aanleiding om af te wijken van wat is geëist. De rechtbank houdt daarmee ook rekening met de landelijke oriëntatiepunten. Deze oriëntatiepunten adviseren in het geval van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop een taakstraf op te leggen van 240 uur en een rijontzegging van 12 maanden.

De rechtbank legt 9 maanden van de ontzegging van de rijbevoegdheid voorwaardelijk op met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank houdt er rekening mee dat de man werkzaam is als beroepschauffeur en een blanco strafblad heeft.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden